NEDERLAND - Vele dierenliefhebbers zetten op 4 oktober hun huisdier in het zonnetje. Omdat het dierendag is krijgen zij een extra traktatie, lange wandeling of net dat beetje meer aandacht. Maar hoe is dierendag eigenlijk ontstaan?


In Nederland wordt dierendag sinds 1930 gevierd. Deze dag is niet lukraak gekozen. Tijdens een internationaal Dierenbeschermingscongres in 1929 in Wenen werd besloten de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi tot Werelddierendag uit te roepen.

Franciscus van Assisi (1181-1226) stichtte in zijn tijd de kloosterorde van de Franciscanen of Minderbroeders. Volgens de legendes predikte Van Assisi niet alleen onder mensen maar ook onder dieren en voerde hij vele gesprekken met de leden van het dierenrijk. In verschillende landen in de wereld kunnen gelovigen op 4 oktober met hun dieren in de kerk terecht om hen te laten zegenen. Tegenwoordig is Dierendag al lang niet meer alleen een christelijk feest en is ook de commercie rondom dierendag gegroeid.

Sinds de jaren zestig grijpt men deze datum ook steeds meer aan voor het dierenrechtenactivisme. Ook werden er meer activiteiten ontwikkeld om met name kinderen bij dit onderwerp te betrekken bijvoorbeeld in bibliotheken en scholen. Op sommige scholen nemen kinderen op 4 oktober een huisdier of knuffel mee naar school.

Er zijn ook mensen die dierendag volledig links laten liggen en wel met een gegronde reden: "Mijn huisdier is iedere dag belangrijk en krijgt ook dagelijks de aandacht die het verdient. Daar is geen speciale dag voor nodig."

Hoe vier jij dierendag? Op onze Facebookpagina's is er de mogelijkheid om te reageren op dit bericht ondermeer door het plaatsen van uw favoriete foto's van uw huisdier(en).