NEDERLAND - Tegenwoordig begint ook in Nederland de kerstperiode al in november. Waar men vroeger nog wel wist te wachten totdat Sinterklaas het land uit was, en men zich pas op vanaf 6 december op de kerst ging richten, daar zien wij de laatste jaren een duidelijke tendens die naar voren is geschoven, mede door de commercie. Winkels en online webshops spelen steeds vroeger in op de kerstperiode en automatisch doet de consument hieraan mee. Steden en dorpen worden al vroegtijdig versierd met prachtige kerstverlichting, en bij veel woningen wordt ook de buitenversiering reeds aangebracht.


Wat zijn nu eigenlijk de tradities en vieringen op en rondom kerst in Nederland? Wij nemen u mee in alle mogelijkheden.

• Kerstmarkten:
Kerstmarkten zijn populair in Nederland. In plaatsen zoals Maastricht, Amsterdam, Valkenburg, Utrecht, Haarlem en Deventer worden jaarlijks grote kerstmarkten georganiseerd, net als in veel andere steden. Deze markten bieden een scala aan kerstartikelen, ambachtelijke producten en lekkernijen. Bezoekers kunnen genieten van traditionele lekkernijen zoals oliebollen en glühwein. Nederlanders kiezen ook vaak voor een kerstmarkt buiten de landsgrenzen. Met name de Duitse kerstmarkten zijn erg populair zoals die in Oberhausen, Aken en Düsseldorf, maar ook de markten bij onze zuiderburen in Antwerpen, Brugge en Gent worden druk bezocht.

• Kerstmaaltijden:
Kerstavond (24 december) en Eerste Kerstdag (25 december) zijn vaak dagen van samenzijn en feestelijke maaltijden met familie en vrienden. Een traditionele kerstmaaltijd kan onder andere bestaan uit gevulde kalkoen, rollade, aardappelgerechten en diverse groenten, maar ook gourmetten en de fondue zijn nog steeds razend populair tijdens de feestdagen. De laatste jaren zien wij echter ook een duidelijke groei in het maken van feestelijke en smakelijke vegan-recepten voor de kerstdagen

• Kerstnachtdiensten:
Voor veel Nederlanders is het bijwonen van een nachtmis op 24 december een belangrijk onderdeel van de vieringen. Kerken organiseren vaak speciale diensten met kerstliederen en het verhaal van de geboorte van Jezus.

• Tweede Kerstdag:
Tweede Kerstdag (26 december) is net als Eerste Kerstdag een nationale feestdag in Nederland. Met name in Nederland wordt de kerst zelf vooral op Kerstavond en Eerste Kerstdag gevierd en is 26 december een dag waarop veel mensen ontspannen.

Hoewel een witte Kerst in Nederland niet al te vaak voor komt kunnen mensen ook, afhankelijk van het weer, deelnemen aan winterse activiteiten zoals schaatsen op kunstijsbanen of genieten van winterse wandelingen in prachtige natuurgebieden zoals strand en bos. Het is dan ook vaak een dag om ergens af te spreken met familie, vrienden of bekenden.

• Cadeautjes:
Het uitwisselen van cadeautjes is ook een belangrijk aspect van de Nederlandse feestdagentraditie. Wel wordt hierin de nodige onderscheid gemaakt. In sommige families wordt dit alleen tijdens Sinterklaas gedaan op 5 december. Anderen combineren Sinterklaas en Kerst en er zijn ook velen die het traditioneel alleen tijdens de kerstdagen vieren. Vaak worden cadeautjes onder de kerstboom geplaatst en worden ze tijdens de Kerstdagen uitgepakt.

• Lichtjesavond:
Sommige steden en dorpen organiseren een Lichtjesavond, waarbij straten en gebouwen worden verlicht met kaarsen en lampjes. Dit draagt bij aan de feestelijke sfeer tijdens de kerstperiode en kan tijdens een georganiseerde wandeling worden aanschouwd door het publiek.

• Kerstconcerten en optredens/muziek:
Er zijn tal van kerstconcerten en optredens door het hele land. Zowel kerken als concertzalen organiseren muzikale evenementen waar mensen kunnen genieten van kerstliederen en bovenal klassieke muziek. Anderen blijven juist thuis gekluisterd aan de radio of tv vanwege de vele jaarlijsten die voorbij komen. Programma's als de Top 2000 zijn razend populair om de hele dag naar te luisteren en/of te kijken.

• De Medemens
Tal van mensen staan bij de kerst ook stil bij de medemens die wat minder bedeeld zijn. Steeds vaker ziet men dat zowel particulieren als bedrijven kerstpakketten of maaltijden beschikbaar stellen aan voedselbanken of opvangcentra om ook hen een onvergetelijke kerst te bezorgen.
Wat u deze kerst ook doet, geniet vooral van het leven en van elkaar. Wij wensen u allen dan ook geweldige feestdagen en een prachtige jaarwisseling toe!


Dit artikel is eerder gepubliceerd in de wintereditie van onze krant Update.