HEERHUGOWAARD - Op vrijdag 11 februari ontvangt mevrouw Ruth Groenewoud-Gerard uit Heerhugowaard (1955) uit handen van burgemeester Peter Rehwinkel een Koninklijke Onderscheiding. Zij wordt benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Mevrouw Groenewoud-Gerard krijgt de onderscheiding vanwege haar inzet voor de stichting Miss IQ. Deze organisatie stuurt tweedehands schoolmateriaal, sportspullen en muziekinstrumenten van Nederlandse scholen naar scholen op Curaçao.

Drijvende kracht
Het verschepen van de containers met hulpgoederen betaalde betrokkene tot enkele jaren geleden uit eigen zak met geld dat voor haar pensioen was bedoeld. Nu wordt dit bekostigd door middel van giften en sponsors waarvan ze de werving zelf doet. Daarnaast onderhoudt zij het contact met de (welzijns)organisaties, de scholen en het comité van aanbeveling, zowel in Nederland als op Curaçao en Aruba. Ze benadert Nederlandse scholen om afgedankte spullen te schenken aan de stichting, op het moment dat zij nieuwe spullen aanschaffen. Inmiddels doneren scholen ook regelmatig op eigen initiatief. Inmiddels viert de stichting dit jaar haar tienjarige jubileum. De stichting waar mevrouw Groenewoud-Gerard de drijvende kracht is.

Bijzondere omstandigheden
De onderscheidingen zouden al op een eerdere datum worden uitgereikt. Vanwege de coronaregels is dit moment echter een aantal keer uitgesteld. De Kanselarij der Nederlandse Orden besloten dat er wat flexibiliteit mag zijn in de uitreikingsdatum i.v.m. de beperkingen die de coronaregels met zich meebrengen. Ook de plek is bijzonder. Normaal gesproken ontvangen inwoners een onderscheiding in de eigen woongemeente. Ook hierin is een uitzondering gemaakt. De uitreiking is op vrijdag 11 februari van 16.00 tot 17.00 uur in het AFAS stadion in Alkmaar (Stadionweg 1, 1812 AZ Alkmaar). Hier wordt ook het 10-jarig bestaan van Stichting Miss IQ gevierd.