HEERHUGOWAARD/LANGEDIJK - Onlangs zijn er nieuwe AED's (automatische externe defibrillator of hartstarter) opgehangen in Dijk en Waard. Dat betekent dat er nu op elke plek in de gemeente binnen 6 minuten een AED bij een slachtoffer kan zijn. Mede dankzij het initiatiefvoorstel dat D66 in 2019 inbracht om een dekkend netwerk van AED's en burgerhulpverleners te realiseren in Dijk en Waard, zijn de Veiligheidsregio, de gemeente, bedrijven en instellingen in actie gekomen. Er hangen nu 45 AED's in de gemeente, die voor burgerhulpverleners en hulpdiensten beschikbaar zijn om te gebruiken bij een calamiteit. Wethouder Groot benadrukt dat er eigenlijk nooit genoeg AED's en hulpverleners kunnen zijn: "Hoe meer AED's en hulpverleners, des te groter is de kans dat een slachtoffer het overleeft."

Overzicht AED's
Er wordt wel eens gevraagd om een overzicht van deze AED's te publiceren, maar dat doet HartslagNU niet: "De AED wordt gebruikt door een hulpverlener die is geregistreerd bij HartslagNU en is getraind om de AED te gebruiken. Deze krijgt bij een calamiteit een code en locatie van de AED. Het is niet de bedoeling dat de AED door iedereen kan worden meegenomen. Hoe meer hulpverleners er getraind en geregistreerd zijn, des te meer kans is er dat de AED heel snel bij een slachtoffer is.

Buiten ophangen
De campagne die de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard destijds hebben gevoerd, heeft meerdere AED's 'opgeleverd'. Bedrijven en instellingen is toen ook gevraagd hun AED buiten op te hangen, zodat deze ook beschikbaar is als het bedrijf gesloten is. Daarnaast is het belangrijk dat een AED dan ook wordt aangemeld via HartslagNu.nl.