DIJK EN WAARD - Van 15 mei tot en met 6 juni organiseert gemeente Dijk en Waard de themaweken WieWatWaaromWater?! Inwoners zijn welkom om op een leuke en verrassende manier meer te leren over het belang van water. Zo vinden allerlei activiteiten plaats; van tentoonstellingen tot rondleidingen en waterproefjes.

In actie met water

"Water is overal, maar vaak staan we er niet bij stil", vertelt wethouder klimaatadaptatie Ester Leibbrand. "Het is een bijzonder product: binnen enkele tellen verandert het van grondstof naar afval. Hoe gaan we zuinig om met water? Hoe werkt het riool eigenlijk? En hoe helpt het ons om ons water schoon te maken voor hergebruik? Wat gebeurt er als het langdurig droog is of juist extreem regent? Hoe bereiden we onze straten en tuinen voor op het veranderende weer? Met deze campagne willen we het bewustzijn rond water vergroten, laten zien hoe mooi de wereld van water is én inwoners inspireren om zelf in actie te komen."

Feestelijke opening donderdag 15 mei

Donderdag 15 mei om 10.00 uur geeft wethouder Ester Leibbrand het startsein voor de themaweken. Inwoners zijn welkom voor deze opening in het gemeentehuis (Parelhof 1, Heerhugowaard) en krijgen als eerste een kijkje bij de tentoonstelling 'Het riool leeft'.

Tentoonstelling 'Het riool leeft'

Van 15 tot en met 28 mei is deze interactieve tentoonstelling gratis te bezoeken in de benedenhal van het gemeentehuis. Bezoekers ontdekken wat er normaal verstopt zit onder je voeten, en blikken ondergronds via buizen, camera's en quizzen.

PROEFLAB en wadi-safari met gemeentegids

Maandag 19 mei kunnen inwoners zelf aan de slag met waterproefjes. Leuk, leerzaam en een tikkeltje nat (en ook gratis). Jong en oud kunnen komen spelen met water van 12.30 tot 14.00 uur in de hal van het gemeentehuis. Ook gaan inwoners die middag mee met de wadi-safari; wandelen langs wadi's en regentuinen, samen met een gids van de gemeente. Deelnemers krijgen een verrassend kijkje in eigen omgeving, die slim is ingericht om water op te vangen. Direct aanmelden kan hier.

Thuis aan de slag met water of groen?

Vanaf deze zomer is er subsidie beschikbaar voor inwoners die hun tuin of huis willen aanpassen aan het klimaat. Denk aan een regenton, een groen of juist blauw dak (met waterbuffers) en het vervangen van tegels door bomen of planten. Ook bedrijven en verenigingen komen in aanmerking voor deze subsidie tot € 2000 per jaar.

Waarom meedoen aan de WieWatWaaromWater?!-weken?

Inwoners leren meer over water, ontdekken plekken waar ze normaal niet komen én krijgen stromende inspiratie voor hun eigen huis of tuin. Kijk voor meer informatie op www.dijkenwaard.nl/wiewatwaaromwater. Voor sommige activiteiten geldt vol = vol.