DIJK EN WAARD - Gemeente Dijk en Waard heeft een nieuw, eigen, gemeentewapen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op dinsdag 12 april is het officiële ontwerp, inclusief wapendiploma, door een vertegenwoordiging van de Hoge Raad van Adel overhandigd aan waarnemend burgemeester Rehwinkel. Het gemeentewapen is verwerkt in een ambtsketen. Fleur en Elise Mars, die eerder een prijs wonnen bij een kleurplaatwedstrijd over het gemeentewapen, hingen de nieuwe ambtsketen bij de burgemeester om.


Het gemeentewapen van Dijk en Waard is vastgesteld bij Koninklijk Besluit van 18 september 2021.
Het is in overleg met een werkgroep tot stand gekomen. In deze werkgroep hadden afvaardigingen van de historische verenigingen uit Langedijk en Heerhugowaard zitting. De werkgroep heeft bouwstenen verzameld voor het nieuwe gemeentewapen, daaruit kwamen de leeuw en de reiger als dragende kenmerken van de beide fuserende gemeenten sterk naar voren. Onder andere deze bouwstenen zijn voorgelegd aan de Hoge Raad van Adel, die er vervolgens een nieuw wapen van heeft gemaakt.

Onthulling gemeentewapen

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis in Heerhugowaard gaven de werkgroep voor het gemeentewapen en de Hoge Raad van Adel uitleg over het proces om tot een wapen te komen en over de betekenis ervan. Een vertegenwoordiger van de Hoge Raad van Adel overhandigde het wapendiploma aan burgemeester Rehwinkel. Nadat hij het heeft voorgelezen is het tijd voor het grote moment van de onthulling. “We hebben er nu alles over gehoord, nu hoeven we het alleen nog maar te zien”. Burgemeester Rehwinkel beschrijft het als een bijzonder moment. “Dit heb ik als burgemeester nog niet eerder meegemaakt en velen van u waarschijnlijk ook niet. Een nieuw gemeentewapen is niet iets wat vaak gebeurt.” Voorzichtig trekt hij het doek weg en komt het wapen tevoorschijn. Vanuit de zaal klinkt bij het zien van het wapen dat tevoorschijn komt een waarderend ‘ah’ en applaus.

Officiële beschrijving

Elementen van de oude wapens van Langedijk en Heerhugowaard zijn verwerkt in het wapen van Dijk en Waard. De officiële beschrijving is: "Gedeeld door een omgekeerde gaffelsnede; I in goud een leeuw van sabel; II in azuur een reiger van natuurlijke kleur, gebekt en gepoot van goud; III gekeperd van keel en goud van twaalf stukken. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels".

Ambtsketen

Het wapen is verwerkt in de ambtsketen die in opdracht van de gemeente speciaal voor Dijk en Waard is ontworpen en gemaakt door de Koninklijke Begeer. De hoofdschakel in de ambtsketen heeft een klassieke vorm die lijkt op stromend water. Dat staat voor het water waaraan alle dorpen zijn ontstaan. Voorzichtig hangen Fleur en Elise Mars de ambtsketen om bij burgemeester Rehwinkel. De oude ambtsketens van Langedijk en Heerhugowaard worden vanaf nu niet meer gebruikt. Er wordt nog gezocht naar een passende bestemming.