HEERHUGOWAARD - De Landelijke Compostdag staat voor de deur. Zaterdag 23 maart 2024 kunnen alle inwoners van Dijk en Waard tussen 8.00 uur en 16.00 uur aan de Foxtrot op bedrijventerrein De Vaandel in Heerhugowaard gratis compost scheppen of in een aanhangwagen laden. Kom op tijd, want op=op!


De Landelijke Compostdag is een initiatief van de Vereniging Afvalbedrijf om inwoners te bedanken voor hun inspanning om groente-, fruit-, en tuinafval (gft+e) te scheiden. Gft en etensresten vormen namelijk de basis voor een mooi nieuw product: compost. Een waardevolle grondstof waarmee de grond in de (volks)tuin kan worden verbeterd. Iedere volle groene bak levert ongeveer 15 tot 20 kilo compost op.

Compost is een circulair product, want van afval wordt weer een nieuwe grondstof gemaakt. Compost draagt ook bij aan duurzaam bodembeheer. Dit komt door het hoge gehalte organische stof en compost houdt ook CO² vast.

Door ons afval goed te scheiden, kunnen zoveel mogelijk grondstoffen worden hergebruikt. Want ook voor het gft-afval geldt: wat er niet in zit, hoeft er ook niet uit te worden gehaald. Nederlandse composteerders verzetten veel werk om vervuiling uit het gft-afval te halen. Als het ingezamelde gft-afval vrij is van ander afval, is de kwaliteit van de compost namelijk ook beter.

Waar en wanneer?

Op zaterdag 23 maart tussen 8.00 uur en 16.00 uur bent u van harte welkom om gratis compost te scheppen. Dit kan op de locatie de Foxtrot op bedrijventerrein De Vaandel in Heerhugowaard. Vooraf aanmelden is niet nodig. U moet wel zelf zakken, emmers en een schep meenemen. Voor wie met een aanhangwagen komt: het is verplicht om deze af te dekken met een zeil of net.