DIJK EN WAARD - Handhavers in gemeente Dijk en Waard zijn vanaf 11 maart uitgerust met bodycams en handboeien. Met deze uitbreiding van bevoegdheden, kunnen de boa’s zich nog beter inspannen om de leefbaarheid te handhaven.


Bodycam

Een bodycam is een draagbare camera die door handhavers wordt gedragen om audio- en videobeelden vast te leggen. De camera is bevestigd op het uniform. Denise Miltenburg, Teamleider toezicht en handhaving, legt uit: “Elke boa draagt straks een bodycam die duidelijk zichtbaar is op het uniform. De handhaver start alleen een opname als er sprake is van een onveilige situatie. Daarbij geeft hij altijd eerst een mondelinge waarschuwing en start pas daarna de opname.”

Veiligheid

Denise Miltenburg: "Het dragen van bodycams heeft een aanzienlijk effect op de veiligheid van zowel onze handhavers als de inwoners van Dijk en Waard. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich bewuster gedragen wanneer ze weten dat ze worden gefilmd. Dit vermindert niet alleen het risico op gewelddadige confrontaties, maar draagt ook bij aan het creëren van een veiligere omgeving voor iedereen."

Privacy en bescherming gegevens

Denise Miltenburg: "Natuurlijk begrijpen we vragen over privacy en gegevensbescherming. De opnames worden zorgvuldig behandeld volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De opnames worden automatisch verwijderd na 72 uur, tenzij ze nodig zijn voor lopende onderzoeken of juridische procedures.”