HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard en Langedijk beschikken respectievelijk over circa 4 en 14 kilometer aan halfverharde wandelpaden. Om alle paden goed toegankelijk te houden voor alle inwoners, worden op dit moment door gemeenten Langedijk en Heerhugowaard herstelwerkzaamheden aan een aantal van deze paden uitgevoerd.

De werkzaamheden zijn onlangs gestart en duren enkele weken. Deze kunnen uitlopen, of in het ergste geval worden doorgeschoven, naar 2022 als het weer tegen valt.

Noodzakelijke herstelwerkzaamheden

Tijdens de coronacrisis zijn de halfverharde wandelpaden in Langedijk en Heerhugowaard intensiever gebruikt dan normaal. Hierdoor is herstel op een aantal plekken nu noodzakelijk.

Deze paden zijn in de regel verhard met een product dat een natuurlijk karakter heeft en daarmee recht doet aan de natuurlijke omgeving waarvan zij deel uitmaken. Zo hebben de meeste halfverhardingspaden in Langedijk een schelpenondergrond, in Heerhugowaard gaat het vaak om een kalkhoudende steenlaag. Deze paden zijn zeer geschikt om een stuk te wandelen.

De herstelwerkzaamheden bestaan uit het herstellen van de oorspronkelijke breedte van het pad, het weghalen van onkruid op en rond het pad en het aanvullen van het pad met het oorspronkelijke materiaal. In enkele gevallen vindt ook een verbreding van het wandelpad plaats.

Stand van zaken

Gemeente Langedijk is begonnen met de paden in het Oosterdelgebied (Reiger/Lepelaar). De komende tijd komen alle overige wandelpaden die onderhoud nodig hebben, aan de beurt. Zo wordt er gewerkt aan de paden bij Amelsgroet en rond de volkstuinen bij de Potjesdam in Zuid-Scharwoude, bij Bitterzoet en het Diepsmeerpark in Oudkarspel, Grasakker/Kroosakker in Noord-Scharwoude en Noordeinde en de Gedempte Veert in Sint Pancras.

In Heerhugowaard gaat het om de wandelpaden bij de Bremlaan, Bruinvis, Velduil, en Witte Klaverweide. Het onderhoud aan het wandelpad bij De Groene Wiecken is inmiddels uitgevoerd.