HEERHUGOWAARD - In het nieuwe Stationskwartier wordt de komende jaren volop gebouwd. Er komen huur- en koopwoningen voor jong en oud, gecombineerd met zorgwoningen, horeca, voorzieningen en veel ruimte voor groen. Het wordt een aantrekkelijk woongebied, met het station op loopafstand.


Wonen in het Stationskwartier is wonen tussen stad en groen. Mat aan de ene kant stedelijke voorzieningen en goede trein- en busverbindingen en aan de andere kant de waterrijke omgeving van Kanaalpark Dijk en Waard met onder meer het landschapsreservaat Oosterdel. Dat is een unieke combinatie.

Gemeente Dijk en Waard werkt aan het vergroten van de woningvoorraad. De ambitie is om 10.000 huizen te bouwen in de periode tot 2023. De focus ligt op betaalbare (huur)woningen, die verspreid over de gemeente worden gerealiseerd.

De ontwikkeling van het Stationskwartier gaat nog even duren, maar de eerste woningen in het gebied zijn al opgeleverd. In 2022 werd het gebouw De Groene Trede voltooid. Een wooncomplex met 67 appartementen. Het gebouw kenmerkt zich door de toepassing van veel groen in de gevels, zodat er een mooie overgang ontstaat van stad naar natuur.

De Groene Trede is gerealiseerd door Henselmans Bouw & Ontwikkeling (Noord-Scharwoude).

Deze ontwikkelaar heeft deze zomer een nieuw bouwplan gepresenteerd: Stationsmeester. Dit plan, dat gestalte krijgt aan de Industriestraat, bestaat uit twee woontorens met in totaal 166 appartementen, waarvan 84 huurappartementen.

Toren Noord bestaat uit de 84 huurappartementen, Toren Zuid telt 82 compleet afgewerkte koopappartementen verdeeld over 11 verdiepingen. Toren Zuid is de grootste van het tweetal en mag met recht een blikvanger worden genoemd. Dit gebouw is ontworpen door de architecten van De Zwarte Hond. Van deze 82 appartementen is vrijwel geen appartement gelijk. In totaal zijn er maar liefst 9 typevarianten die variëren in woonoppervlakte van 50 tot ruim 90 m².

Toekomstige bewoners krijgen te maken met het unieke woonconcept ‘Thuiskomen’. Van de wanden tot de vloeren en van de keuken tot de badkamer: alles is gereed als het appartement wordt opgeleverd. Bewoners hebben een ruime keuze uit verschillende luxe materialen, kleuren en soorten. In het Experience Center op de bouwlocatie aan de Industriestraat 15 in Heerhugowaard zijn alle keuze-opties alvast te zien.

In beide woontorens komen commerciële ruimtes op de begane grond en moderne flexwerkplekken in een gezamenlijke huiskamer. Opvallend is de daktuin op de half verdiepte parkeergarage, die een groene ontmoetingsplek vormt in de wijk. De bouw start eind dit jaar. De oplevering is in de tweede helft van 2025. Zie ook www.stationsmeester.nl.