HEERHUGOWAARD - In de hal het gemeentehuis aan de Parelhof zijn van 29 december tot en met 9 februari 2023 de portretten en verhalen van het kunstproject Ronduit Uitgesproken te zien. Met dit project vraagt kunstenaar Marieke Warmelink aandacht voor gendergelijkheid in Nederland. De tentoonstelling reist sinds september door Noord-Holland.


De tentoonstelling in het gemeentehuis wordt donderdag 29 december tussen 16.00 en 17.00 uur officieel geopend. Wilt u bij de opening zijn? Dan vragen wij u om u vóór woensdag 28 december 12.00 uur via communicatie@dijkenwaard.nl aan te melden.

Positieve beeldvorming over vrouwen

De zichtbaarheid van vrouwen zorgt voor herkenning en erkenning van hun bestaan en de rol die zij spelen in onze samenleving. Gendergelijkheid is een illusie in Nederland, geeft Marieke aan. Nederland staat op de 28e plaats van de wereldwijde gendergelijkheidsindex. Traditionele en stereotype denkbeelden en de maatschappelijke rolverdeling bepalen in Nederland nog steeds de norm. De kunstenaar wil met haar project dit patroon doorbreken door positieve beeldvorming over vrouwen te benadrukken.

22 portretten

Voor Ronduit Uitgesproken koos de kunstenaar uit zeventig nominaties 22 vrouwen uit Noord-Holland, waaronder een inwoonster van Noord-Scharwoude, die door hun positie bijdragen aan een positieve verandering in de maatschappij. In 22 weken schilderde Marieke elke week van elke vrouw een portret én een inspirerende verhaal.

Marieke Warmelink is kunstenaar en oprichter van het platform Women With A Voice. Met haar werk reageert ze op actuele sociaal-politieke vraagstukken, specifiek gendergelijkheid. Ze combineert diverse artistieke disciplines, waaronder schilderen, performance, film en installatie. Ronduit Uitgesproken wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Castricum.