DIJK EN WAARD - Geen democratie zonder verkiezingen en geen verkiezingen zonder stembureaus. In Dijk en Waard zijn op 22 november 59 stembureaus geopend. De gemeente zoekt nog een flink aantal vrijwilligers, waaronder voorzitters en (reserve)leden die een dagdeel komen helpen.


Ben je 18-plus en wil je een belangrijke rol spelen in de verkiezingen van 2023? Meld je dan aan! Het levert je niet alleen een mooie ervaring en waardevolle kennis op, maar je krijgt voor je inzet ook een leuke vergoeding, lunch/ avondeten en onbeperkt koffie/thee.

Wat kun je doen?

  • Als stembureauvoorzitter stuur je een team van vier stembureauleden aan en zorg je ervoor dat het stemproces volgens de regels verloopt. De ideale voorzitter is precies, klantgericht, zelfverzekerd en kan organiseren en leiding geven. Ook moet hij/zij in het bezit zijn van ene auto. De voorzittersvergoeding is € 170,- voor een dagdeel inclusief tellen.
  • Stembureauleden krijgen een vergoeding van € 125,-. Zij zorgen ervoor dat het stemproces volgens de regels verloopt, controleren de documenten, geven het stembiljet aan de kiezer en tellen na 21.00 uur de stembiljetten. Dit duurt ongeveer tot 00.30 uur. Ook help je met het opruimen van het stembureau aan het einde van de verkiezingsdag.
  • Als reservelid neem je de plaats in van iemand die ziek is of om een andere goede reden op het laatste moment niet inzetbaar is. Je bent tot op de verkiezingsdag oproepbaar. Ook wanneer je overdag niet bent opgeroepen, kom je om 21.00 uur naar het stembureau om te helpen met het tellen van de stemmen. Je krijgt hier € 43,- voor.

Er wordt deze dag gewerkt in dagdelen. De eerste shift is van 7.00 tot 14.00 uur en vanaf 21.00 uur word je weer verwacht voor het tellen. De tweede shift is van 14.00 tot einde tellen (dit is circa 00.30 uur).

Help je mee? Aanmelden kan via verkiezingen@dijkenwaard.nl. Zet je telefoonnummer erbij zodat wij direct contact op kunnen nemen om uit te leggen wat er van je verwacht wordt.