LANGEDIJK - Zaterdag 30 oktober was de Langedijker Veteranendag, het jaarlijks eerbetoon aan alle Langedijker veteranen. Speciaal voor deze dag was een mooi programma opgesteld.


Kapitein ter Zee, Joyce Havers-Metz, gaf tijdens een lezing een interessant inkijkje in haar loopbaan bij Defensie en haar uitzendingen. Ook was er alle ruimte voor gezellig samenzijn en bijpraten met elkaar. Extra bijzonder was dat twee Langedijker veteranen postuum onderscheiden werden.

Tentoonstelling portretten

In de raadzaal van De Binding was de week voorafgaand aan de Langedijker Veteranendag een indrukwekkende tentoonstelling met 13 portretten van Langedijkse militairen die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Oorlog in onder andere Nederlands-Indië en Korea. Twee van deze portretten werden tijdens de Langedijker Veteranendag extra in het licht gezet met een postuum onderscheiding. Het gaat om de onderscheidingen Ereteken voor Orde en Vrede en het Mobilisatie-Oorlogskruis. De oorlogsveteranen hebben de onderscheiding eerder toegekend gekregen, maar de onderscheidingen zijn nooit uitgereikt.

Twee postuum onderscheidingen

Machiel Glas is postuum onderscheiden met het Mobilisatie-Oorlogskruis. Machiel werd geboren op 24 november 1921 in Broek op Langedijk en stierf op 21-jarige leeftijd op 11 februari 1942. De mijnenlegger, Hr. Mr. Prins van Oranje, waar hij aan boord was werd tot zinken gebracht. Van de 118 bemanningsleden aan boord, behoorde Machiel tot de 102 die om het leven kwamen. Zijn neef, Pieter Machiel Glas (Peter), ontving zaterdag 30 oktober het eremetaal van burgemeester Leontien Kompier. Familieleden van de oorlogsveteraan die postuum onderscheiden werd met het Ereteken voor Orde en Vrede kozen ervoor om de onderscheiding niet persoonlijk in ontvangst te nemen.

Anjerperkje

Om de waardering naar alle Langedijker veteranen permanent zichtbaar te maken heeft de gemeenteraad het initiatief genomen voor een anjerperkje. De motie die het college hiertoe oproept is door de raad unaniem aangenomen. Er wordt momenteel gezocht naar een geschikte locatie voor het perkje.

Laatste Langedijker Veteranendag

Dit was de laatste veteranenbijeenkomst die het Veteranencomité samen met de gemeente Langedijk organiseerde. Vanaf 1 januari gaat Langedijk op in de gemeente Dijk en Waard. Afgelopen zaterdag hebben de burgemeesters van zowel Langedijk als Heerhugowaard aangeven dat wat hun betreft dit belangrijke jaarlijkse initiatief zeker een vervolg krijgt in de nieuwe gemeente Dijk en Waard.