HEERHUGOWAARD - Gemeente Dijk en Waard, de betrokken wooncorporaties en de bouwers schenken deze week aandacht aan de ingebruikname van De Klamp, een nieuwe woonwijk die in amper een jaar tijd is gebouwd. Het project is gerealiseerd op een perceel van de gemeente aan de Krusemanlaan in Heerhugowaard.

De Klamp bestaat uit 79 sociale huurwoningen: 59 appartementen en 20 ééngezinswoningen. De korte bouwtijd is mede te danken aan de bouwpartners die zijn gespecialiseerd in modulair bouwen. Vertegenwoordigers van de gemeente, woningcorporatie Woonwaard, Woonstichting Langedijk en de bouwpartners De Groot Vroomshoop, Fijn Wonen en Finch Buildings brengen op donderdag 2 november aanstaande een bezoek aan de Klamp.

Ter gelegenheid van de afronding van het bouwproject wordt op het terrein een boom geplant. Een deel van de woningen is al bewoond. De laatste nieuwkomers krijgen nog voor het einde van het jaar de sleutel van hun nieuwe woning. De woningen zijn bedoeld voor personen die staan ingeschreven voor een (sociale) huurwoning bij de SVNK (Stichting Verhuur Noord-Kennemerland). De helft van de woningen is bestemd voor statushouders. Community builders helpen de nieuwe bewoners om van hun nieuwe huis een thuis te maken.

Duizenden woningen


Gemeente Dijk en Waard maakt serieus werk van het vergroten van de woningvoorraad. De ambitie is om de komende jaren duizenden woningen te bouwen. De focus ligt op betaalbare woningen, die verspreid over de gemeente worden gerealiseerd. De gemeente, corporaties en bouwers hebben met De Klamp laten zien hoe snel een project kan lopen. Van het bouwrijp maken van de grond tot aan de oplevering heeft amper een jaar geduurd.

De woningen op De Klamp zijn modulair gebouwd. Dit is een bouwtechniek waarbij delen (modules) worden gekoppeld of gestapeld om een huis of appartement te bouwen. Deze delen worden in een fabriek gemaakt en later op de bouwlocatie in elkaar gezet.

De huizen zijn toekomstbestendig. Ze zijn duurzaam gebouwd en goed geïsoleerd. Met zonnepanelen op het dak, gasloos en voorzien van duurzame verwarmingsinstallaties. Daarmee zijn het woningen die aan alle kwaliteitseisen voldoen en een lange levensduur hebben.

Appartementen en ééngezinswoningen

De 59 appartementen zijn vrijwel volledig van hout. Het zijn 34 één- en tweekamer studio's en 25 drie- en vierkamerappartementen. De verhuur van de appartementen is in handen van Woonwaard. De woningen zijn gerealiseerd door De Groot Vroomshoop. Deze bouwer heeft gebruik gemaakt van het houtconcept van Finch Buildings.

De 20 eengezinswoningen zijn 12 huizen van 80 m2 (4 kamers) en 8 huizen van 120 m2 (6 kamers). Deze woningen, in de verhuur bij Woonstichting Langedijk, zijn gerealiseerd door bouwbedrijf Fijn Wonen. De aannemers zijn gespecialiseerd in modulair bouwen. Dit is een bouwtechniek waarbij delen (modules) worden gekoppeld of gestapeld om een huis of appartement te bouwen. Deze delen zijn in een fabriek gemaakt en later op de bouwlocatie in elkaar gezet.

Aannemer Haarsma Groep, die eerder de riolering en de bouwwegen heeft aangelegd, is nog bezig met de verdere inrichting van de openbare ruimte, zoals de aanleg van de bestrating, de openbare verlichting en het groen.