HEERHUGOWAARD/LANGEDIJK - In Park De Draai in Heerhugowaard is sinds kort een ‘light’ versie van een Bee Valley informatiepunt te vinden. Het informatiepunt, gerealiseerd door de gemeente, twee Heerhugowaardse imkers en het Langedijkse Bee Valley, biedt een mooie ‘speelplaats’ voor bijen en insecten. Tegelijkertijd kunnen mensen er meer leren over het belang van bijen (en insecten) voor de biodiversiteit.


Het idee voor het bijeninformatiepunt ontstond toen imkers Koen Beemsterboer en William Mosch, een gooi deden naar de ‘Biodiversiteitsprijs’ van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. William: “We hadden diverse ideeën. Het uiteindelijke plan was om in Heerhugowaard een uitgebreid educatief Bee Valley Informatiepunt te realiseren, zoals in het Diepsmeerpark in Langedijk al te vinden is. Hierover hebben we overleg met de gemeente en Jochen Mastenbroek van het Langedijkse Bee Valley gehad.”

Hun inzending won helaas niet, maar met alle betrokken partijen werd besloten om toch een kleinschaliger informatiepunt te realiseren in De Draai. In samenwerking met Jochen werd het nieuwe informatiepunt ingericht met onder meer een insectenhotel, een bijenkast en een kleurrijk informatiebord. Ook komen er nog enkele bijenkasten bij op het terrein.

Verbeteren biodiversiteit

Jochen: “De nu geplaatste bijenkast heeft een aantal deurtjes die mensen kunnen openen om te kijken hoe de bijen aan het werk zijn.” De Langedijker is met zijn bedrijf Bee Valley (www.bee-valley.nl) expert in het realiseren van bijeninformatiepunten. Naast het punt in het Diepsmeerpark staan er ook enkele bij bedrijven in de omgeving. “Bee Valley heeft als doel het verbeteren van de biodiversiteit doormiddel van een ideale leefomgeving te creëren voor bijen en insecten. Daarnaast proberen wij de generatie van nu wat bewuster te maken van het belang van insecten en bijen. Daarom is mijn droom in elke gemeente een Bee Valley informatiepunt te creëren.”

De drie mannen onderstrepen het belang van het behoud van de honingbij. Jochen: “Bijen dragen direct zorg voor onze natuur, bestuiving door insecten is noodzakelijk voor heel veel voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen hiervoor.” Op het bord bij het informatiepunt zijn diverse tips te vinden hoe je je tuin bij-vriendelijker maakt en welke planten hier uitermate geschikt voor zijn. “Eigenlijk is alles met een bloem al in de goede richting,” benadrukt Jochen.