DIJK EN WAARD - Lukt het niet om werk te vinden? Heb je een mooi talent, kwaliteit of idee en wil je daar zelfstandig mee bezig zijn? Coöperatie Lichtpunt helpt mensen bij het realiseren van hun ondernemersdroom. Zo ook Ramses. Met behulp van de coöperatie kon hij in 2019 de deuren van zijn fietsenreparatiebedrijf Dat-Well openen.

Soms loopt het leven anders dan verwacht en kun je wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Daar weet Ramses Kolenbrander alles van. Door omstandigheden raakte de van oorsprong Heerhugowaarder zijn woning kwijt waardoor hij enige tijd thuisloos was. Toen hij uiteindelijk weer een vast dak boven zijn hoofd had, was de volgende stap het vinden van werk. “Ik woonde inmiddels in de gemeente Alkmaar en kreeg te horen dat ik weer aan het werk moest. Dat wilde ik ook graag, maar het liefst als eigen ondernemer. Ik vertelde dit aan mijn consulent en zij stelde voor om Coöperatie Lichtpunt te benaderen”, zo vertelt Ramses.

Ondernemerswensen

Coöperatie Lichtpunt maakt ondernemerswensen van mensen met een bijstandsuitkering mogelijk. “Deelnemers kunnen in de coöperatie fulltime of parttime ondernemen. In het gebouw aan de Oudegracht 41 in Alkmaar heeft iedere deelnemer een eigen bedrijf. Zo zijn hier onder andere een schoonheidssalon, muziekschool en fietsenreparatiebedrijf gevestigd. Maar mensen die zich willen aansluiten en een passie hebben voor bijvoorbeeld tekstschrijven of websites maken: het is allemaal mogelijk. Binnen de coöperatie kunnen deelnemers hun ondernemersdroom realiseren”, aldus projectleider Jacqueline Boots.

Fietsenreparatiebedrijf

“Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen”, zo vertelt Ramses enthousiast. Met twee rechterhanden en ruime ervaring met het werken in een fietsenspeciaalzaak opende hij in 2019 de deuren van fietsenreparatiebedrijf Dat-Well. Als fietstechnicus heeft hij inmiddels al heel wat fietsen gerepareerd. “Met een goed plan, een klein startkapitaal - beschikbaar gesteld door Lichtpunt - en een eigen werkplek heb ik mijn bedrijf kunnen opzetten. En een vaste klantenkring opgebouwd. Niets maakt mij blijer dan klanten die tevreden én met een gerepareerde fiets weer de deur uitgaan. Als eigen ondernemer is het hard werken, maar ik kan mijn tijd indelen zoals ik dat wil. Dat geeft veel vrijheid.”

Laagdrempelig

De ondernemers van de coöperatie worden begeleid door Zaffier, een organisatie die inwoners in de regio op weg helpt bij re-integratie, participatie en financiële zelfstandigheid. Tijdens het ondernemen vanuit de coöperatie behouden de deelnemers hun bijstandsuitkering. Het geld dat zij verdienen, kunnen zij herinvesteren in de eigen onderneming. Zo bouwen zij op een laagdrempelige manier een bedrijf op. Jacqueline: “Sommige deelnemers zullen uiteindelijk volledig uitstromen en financieel weer op eigen benen staan.”

Toekomst

Ook Ramses werkt toe naar een toekomst zonder bijstandsuitkering, mét een goedlopend bedrijf. “Ik hoop binnen twee jaar niet meer afhankelijk te hoeven zijn van de coöperatie. Ik waardeer de hulp die ik nu krijg, maar de stip op de horizon is voor mij een volledig zelfstandige fietsenreparatiewinkel. En dan het liefst in Heerhugowaard, de stad waar ik ook heel graag weer wil wonen”, zo besluit hij.

Wil jij meer weten? Coöperatie Lichtpunt houdt op dinsdag 7 van 13.00 tot 15.00 uur in het pand aan de Oudegracht 41 in Alkmaar een informatiebijeenkomst. Aanmelden kan via: info@lichtpunt.team. Meer informatie is ook te vinden op de website.