HEERHUGOWAARD - Op donderdag 9 november is de 'make over' van het Tamarixplantsoen in Heerhugowaard voltooid tijdens de GroenSpoor Plant-estafette. Leerlingen van groep 8 van de Pater Jan Smitschool hebben struiken en planten aangeplant rond de nieuwe jeu de boules-baan aan het Tamarixplantsoen. Dit deden zij samen met cliënten van wijkcentrum Arboretum van de Pieter Raat Stichting en vrijwilligers van vereniging Groei&Bloei. Het voormalig grasveld is daarmee veranderd in een kleurrijk parkje omringd door bomen, sierlijke struiken én vaste planten. Op de bijenberg in het midden van het plantsoen komen elk jaar duizenden bollen en vele soorten kruiden tot bloei. En dat is weer voeding voor insecten zoals bijen en vlinders.

Vergroening gemeente


Wethouder biodiversiteit en klimaatadaptatie Annette Groot heette iedereen welkom: "Dit is de vierde keer dat Dijk en Waard meedoet aan de plantestafette en dat is niet voor niets. Wij mensen hebben de natuur nodig en daarom zetten wij flink in op vergroening van onze gemeente. Ook op deze plek hebben tegels plaats gemaakt voor meer en afwisselend groen." Dorien Kotterman van De Groene Reiger, initiatiefnemer van de Plant-estafettes, legde aansluitend de samenhang in de natuur uit: "Bomen zorgen voor zuurstof in de lucht en diertjes in de grond. Bladeren van bomen voeden wormen, wormen geven voeding aan de wortels, bomen geven bloesem, bloesem voedt de bijen en bijen bestuiven de bloesem, waardoor er vruchten groeien, vruchten geven weer voeding aan egels, vogels en mensen, enzovoort. Dit alles tezamen vormt een leefgemeenschap. Heel letterlijk hangt ons leven af van de zuurstof die planten en bomen produceren."

Tijd voor actie

Na dit opwarmertje was het tijd voor actie. Wethouder Annette Groot gaf buiten 'de startschop' met het planten van de eerste struik. Zij kreeg hulp van cliënten van het Arboretum, de leerlingen en andere vrijwilligers. Ondanks de plassen waardoor alleen vanaf het verharde wandelpad geplant kon worden, waren na een uur al heel veel planten en struiken in de grond gezet. Alle deelnemers kregen een zakje biologische bolletjes mee naar huis als bedankje. Wethouder Groot had nog een verrassing, zij bood Diana Voorthuijsen van het wijkcentrum een set jeu de boules-ballen en een hark aan: "Als dank voor jullie steun en hulp bij het mogelijk maken van deze plantenestafette. En hiermee zorgen we ervoor dat de jeu des boules baan goed gebruikt kan worden. Zo genieten nog meer mensen uit de buurt gezellig samen van dit mooie stukje groen."

Een heerlijke plek


Stean Gerards werkt bij de gemeente en is verantwoordelijk voor het ontwerp van de herinrichting: "Door hoogteverschillen ontstaat er levendigheid op het terrein. Op de glooiingen groeien dezelfde planten, dat geeft in de zomer een geweldig effect. Én zijn geparkeerde auto's minder zichtbaar. Verder kozen we voor veel verschillende groensoorten waardoor er van april tot november iets bloeit. De vijf nieuwe bomen bijvoorbeeld bloeien in het voorjaar al en bieden schaduw als de zon schijnt. Daarmee is dit ook op warme dagen een heerlijke plek om van het groen te genieten."

GroenSpoor Plant-estafette


Deze actie was het zesde onderdeel van de GroenSpoor Plant-estafette waarin 15 gemeenten elk op hun beurt samen met scholen, verenigingen, ondernemers en inwoners werken aan méér biodiversiteit en een mooie omgeving. Dijk en Waard deed voor de vierde keer mee en is daarmee de langst deelnemende gemeente.