HEERHUGOWAARD - LANGEDIJK - Sinds deze week zijn de textielcontainers in Langedijk en Heerhugowaard weer geopend. Inwoners kunnen hun textiel weer kwijt bij de milieuparkjes en op de Afvalbrengstations in beide gemeenten.

In de eerste weken van de coronacrisis nam de hoeveelheid huisvuil in de textielcontainers toe. Door deze vervuiling werd het ingezamelde textiel ongeschikt voor hergebruik. In korte tijd werden meerdere ladingen afgekeurd. Vanwege die grote toename van vervuiling werd besloten om de inzamelcontainers te sluiten. Inwoners werden verwezen naar de lokale Kringloopwinkels om hun textiel in te leveren.

Vervuiling maakt hergebruik onmogelijk
Een zak met huisvuil tussen het textiel veroorzaakt een hoop narigheid. Koffieprut die over kleding druipt of de inhoud van de kattenbak die vermengd is geraakt met het textiel. Dit verpest niet alleen kleding, maar is ook ontzettend smerig voor de mensen die het textiel sorteren. Daarnaast is het erg zonde, want een gehele lading vracht kan hierdoor worden afgekeurd. Textiel dat zo is vervuild kan niet meer worden gerecycled en gaat met het restafval de verbrandingsoven in. Dus de moeite die andere inwoners hebben gedaan om hun textiel te scheiden, wordt in één klap opgeheven.

Alleen schoon en droog textiel
Daarom: gooi alleen schoon en droog textiel in de container. Hierdoor kan textiel weer opnieuw worden gedragen of tot isolatiemateriaal of garens verwerkt worden. Zorg dat textiel goed verpakt in een zak zit. Als iemand dan toch vieze spullen in de textielcontainer gooit, komt het in ieder geval niet op die kleding.