DIJK EN WAARD - De gemeente Dijk en Waard zoekt een bevlogen burgemeester met een sterke en warme uitstraling die strategisch en verbindend te werk gaat, makkelijk benaderbaar is en midden in de samenleving staat. Vandaag, donderdag 3 februari is de burgemeestersvacature opengesteld. Kandidaat-burgemeesters kunnen solliciteren tot 24 februari.

Van de nieuwe burgemeester wordt verwacht dat hij of zij zich voor minimaal zes jaar aan de gemeente bindt. Het is de bedoeling dat de eerste kroonbenoemde burgemeester van Dijk en Waard op 13 juli wordt beëdigd.

Profielschets
Een profielschets, waarin staat wat er allemaal van de nieuwe burgemeester wordt verwacht en wat de nieuwe burgemeester van Dijk en Waard kan verwachten, is opgesteld door de vertrouwenscommissie. Dit is gebeurd met input van onder meer het college van burgemeester en wethouders, de raadsfracties, ambtenaren, diverse samenwerkingspartners en burgemeesters van de buurgemeenten. De profielschets werd door de gemeenteraad besproken en vastgesteld op dinsdag 1 februari tijdens een buitengewone (digitale) raadsvergadering met Commissaris van de Koning Arthur van Dijk. De profielschets en meer informatie over de vacature is te lezen op www.dijkenwaard.nl/nieuweburgemeester.

Zichtbaar aanwezig
De gemeenteraad hoopt op een ambitieuze burgemeester die de fusie van Langedijk en Heerhugowaard tot Dijk en Waard ziet als een uitdaging om meerwaarde te brengen voor alle inwoners. De raad ziet graag een ervaren bestuurder die midden in de samenleving staat en oog heeft voor de diversiteit van zowel de inwoners als de verschillende dorpskernen in Dijk en Waard. Daarnaast verwacht de raad een verbindende, open en constructieve bestuursstijl van de nieuwe burgemeester.

Ook inwoners, ondernemers en organisaties in Dijk en Waard konden via een enquête aangeven welke eigenschappen en kenmerken zij belangrijk vinden in een nieuwe burgemeester. Iets minder dan de helft (150) van de in totaal 337 respondenten wil dat de nieuwe burgemeester 'zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar' is. 'Verbindend' wordt ook veelvuldig als competentie voor de nieuwe burgervader- of moeder genoemd. Dijk en Waarders zien tevens graag dat de nieuwe burgemeester een goed en integer bestuurder is die betrokken en meelevend is en zich bezighoudt met goede handhaving op openbare orde en veiligheid.

De huidige burgemeester van Dijk en Waard, Peter Rehwinkel, blijft in functie tot het moment van beëdiging van de kroonbenoemde burgemeester later dit jaar.