HEERHUGOWAARD - De Zuidtangent staat deze dagen bijna synoniem aan de aanleg van de spooronderdoorgang, maar er gebeurt veel meer. De belangrijke verkeersader is voorbeeld van klimaatadaptatie, maar het was ook een plek met een gevaarlijke kruising. Wat is er allemaal veranderd?


De kruising met de Westtangent was een bekende gevaarlijke plek

Jeroen Stam, technisch projectleider bij de gemeente, kijkt vanuit zijn werkplek in het gemeentehuis uit op de Zuidtangent. “Op het gebied van verkeer, veiligheid en klimaat is hier in korte tijd enorm veel gebeurd.”

Kruising aangepakt

“In de zomer van 2023 zijn we begonnen met de eerste fase Zuidtangent, van het Parelhof tot het Stationsplein. Ook de kruising met de Westtangent werd aangepakt, vanwege de spooronderdoorgang. Door deze kruising eerder aan te pakken, is de overlast voor de omgeving meer behapbaar geworden. Na de openstelling van de spooronderdoorgang kan het verkeer ook meteen doorrijden over de gehele Zuidtangent.”

Gevaarlijk knooppunt

De kruising bij het Stationsplein was een van de gevaarlijkste verkeersknooppunten van de provincie. “Het oversteken van de weg was een flinke uitdaging. Dan was het prettig als de spoorbomen dicht waren zodat de auto’s even stilstonden. Er staan nu verkeerslichten en dat is fijn voor de voetgangers en fietsers die nu veilig kunnen oversteken.”

Kruising Gildestraat - Industriestraat

De kruising met de Gildestraat en Industriestraat is nog zo’n gevaarlijk kruispunt. “Als de spooronderdoorgang af is, kan je niet meer oversteken van de Industriestraat naar de Gildestraat. Zo lossen we ook deze onveilige situatie op. Er komt een bypass over de onderdoorgang: een viaduct die parallel loopt aan het spoor. Dat gedeelte wordt dus pas aangepast als de spooronderdoorgang bijna klaar is (mei 2026).”

Fietsers opgelet

De officiële omleidingsroute is via fietsbrug De Krul. Je kan nog steeds door de fietstunnel richting Heerhugowaard, omdat fietsers ook bij de Gildestraat moeten kunnen komen en bij de bedrijven langs de Industriestraat. “Veel mensen fietsen echter door via de Industriestraat, naar of langs het station en dat is erg onveilig. De Industriestraat heeft geen fietspad, er wordt steeds meer gebouwd en fietsen tussen het bouwverkeer is erg gevaarlijk. We vragen fietsers daarom met klem om de route langs de N242 met de fietsbrug De Krul te gebruiken.”

Milieu en klimaat

Bij het vernieuwen van de Zuidtangent is veel aandacht besteed aan klimaat en milieu. We spreken dan ook van klimaatstraat. Jeroen: “Zo is het fietspad aan de noordkant verwijderd, zodat er meer ruimte is voor groen. Het weer is extremer geworden met langere periodes van regen en droogte. Vorig jaar was het heel nat, waardoor de aanleg van de parkzone langs de Zuidtangent langer duurde, en nu is het alweer een lange periode droog. Er zijn wadi’s aangelegd, dit zijn dalletjes in het gras waar regenwater weg kan. Als het veel regent wordt zo het riool ontlast. De grond houdt het water langer vast voor droge periodes.”

Groen, groener, groenst

“De groene parkzone wordt doorgetrokken via de tunnel - met groene taluds en een groene strook tussen de rijbanen - richting de Gildestraat. Ook aan het spoordek wordt een groene strook gekoppeld. Verder zie je insecten- en bijenhotels en we zaaien kruidenmengsels voor meer biodiversiteit. Tegenwoordig houd je rekening met het milieu bij projecten en dat is een goede zaak. Er komen uitdagingen qua klimaat en dan ga je kijken hoe je dingen kunt oplossen.”

De Zuidtangent zal altijd een drukke weg blijven, maar alle veranderingen zorgen voor grote verbeteringen. Naast milieuvriendelijker en veiliger, is het gebied rond de weg zeker een stukje mooier geworden.