LANGEDIJK - In het weekend van 17 en 18 juni was de sluis bij Broek op Langedijk in gemeente Dijk en Waard het bruisende middelpunt van een bijzondere actie voor de twee voedselbanken in gemeente Dijk en Waard: Langedijk en Alkmaar-Heerhugowaard. Het initiatief werd met groot enthousiasme ontvangen en resulteerde in een prachtig bedrag van 1072 euro.

Lang genieten
Tot 1 juli sluit de sluis om 17.15 uur, maar tijdens dit zomerse weekend werd de openingstijd verruimd tot 21.00 uur. Bootjesvaarders konden tegen een extra bijdrage bovenop het reguliere tarief van 2,50 euro per schutting langer genieten van de doorvaart. De bijdrage was vrijwillig en de vrijgevigheid van de vaarders was overweldigend. Velen doneerden extra geld, brachten statiegeldflesjes mee en sommigen passanten op de fiets deden zelfs een bijdrage.

Ruim duizend euro voor voedselbanken
De actie, georganiseerd door de vrijwilligers van de sluis en ondersteund door Agros (de organisatie die de bezetting en administratie van de sluis en de haven verzorgt) bracht in 336 euro op. Agros legde daar nog eens 200 euro bovenop. Maar daar bleef het niet bij. Gemeente Dijk en Waard verdubbelde het totaalbedrag, waardoor er uiteindelijk een prachtige donatie van 1072 euro naar de twee voedselbanken in Dijk en Waard gaat. Dat betekent 536 euro voor iedere vestiging.

Zeer verheugd
Op vrijdag 23 juni werden de cheques in Broek op Langedijk overhandigd aan vertegenwoordigers van beide voedselbanken. Sluiswachter Pascal Luyckx reikte met trots een cheque uit ter waarde van 536 euro aan iedere voedselbank. Pascal: "Iedereen was enorm enthousiast en het was een gezellige drukte in de sluis. Ik hoop dat we in de toekomst nog een keer iets kunnen organiseren, maar dan weer voor een ander goed doel." De vertegenwoordigers van de voedselbanken waren zeer verheugd en bedankten alle betrokkenen: "We zijn heel dankbaar voor deze succesvolle inzamelingsactie! Met het opgehaalde bedrag kunnen we de meest kwetsbare mensen in onze gemeenschap voorzien van voedselpakketten en hoop bieden. Heel erg bedankt voor alle donaties en de organisatie van deze actie."

Voedselbanken Dijk en Waard
De Voedselbank Langedijk is gevestigd aan de Broeker Werf in Broek op Langedijk, de Voedselbank Alkmaar e.o. heeft een uitgiftepunt aan de Middenweg in Heerhugowaard. Inwoners die hulp nodig hebben kunnen informatie vinden op voedselbanklangedijk.nl of voedselbankalkmaar.nl. Wie vrijwilliger wil worden of wil doneren aan de voedselbanken kan meer informatie vinden op deze websites.