Ik ben Jill Vine van MAF-Oeganda erg dankbaar dat ze me al acht jaar steunt en een driewielerfiets regelde voor mij en die MAF naar Zuid-Soedan vloog. Omdat ik niet kan lopen, is dit de enige manier om mezelf te verplaatsen van en naar school en nu naar mijn laborantenwerk in het vluchtelingenkamp. Ik heb ervaren dat door God alles mogelijk is,” vertelt een enthousiaste Jackson.


Jill Vine was onder de indruk van het verhaal van de gehandicapte Jackson toen ze een weeshuis bezocht. Tijdens de oorlog in Zuid-Soedan was hij zijn familie verloren en door een vergroeiing aan zijn benen was het schuivelen op zijn knieën over de stoffige wegen erg pijnlijk en vermoeiend. Toch was hij vastbesloten om zijn droom om dokter te worden te laten uitkomen. Jill wilde heel graag iets doen om Jacksons droom te helpen realiseren en regelde Jill een driewielerfiets, die hij nu nog gebruikt.

Sinds 19 september 2019 is hij in Oeganda voor zijn medische opleiding geslaagd en liep hij stage in het ziekenhuis van Arua. Nu geniet hij van een baan als laboratoriummedewerker in een vluchtelingenkamp in Noord-Oeganda, waar hij zijn eigen volk dient. Jackson helpt dagelijks tweehonderd patiënten, die getest worden op malaria, hepatitis B-oppervlakte-antigenen, zwangerschapstests, ontlasting, urine en syfilis-analyse, bloedarmoede en vele andere gezondheidstests. “Wat ik het leukste vind in mijn werk, is microscopische diagnose. Het kost niet veel lichaamsbeweging, maar ik kan wel mijn hersenen hard laten werken.”


Jackson droomt er nog steeds van om zijn bachelor- en masterdiploma aan de Makerere Universiteit in Kampala af te ronden. Mocht zijn Zuid-Soedanese opleiding niet door de Oegandese universiteit worden geaccepteerd en Covid-19 houdt de grenzen dicht, dan zal het nog even duren voordat hij afgestudeerd arts is. Jackson: “Ik koos ervoor om in het laboratorium te werken omdat God daar een manier voor mij heeft gemaakt om de hele gemeenschap te helpen.” Jill kent Jackson als iemand die zijn vertrouwen op God stelt en Hij beloofd een hoopvolle toekomst.

Kijk hier voor meer informatie over MAF