Deze zomer bestaat noodhulporganisatie ZOA een halve eeuw. Opgericht in 1973 als een comité voor hulp aan Vietnamese vluchtelingen in de regio Zuidoost-Azië, werkt ZOA nu wereldwijd in ongeveer 15 crisisgebieden van noodhulp naar wederopbouw. "Het is pijnlijk om te zien hoe de nood in de wereld in die periode is geëxplodeerd", zegt CEO Chris Lukkien. "Toch zijn we ook dankbaar dat we al 50 jaar licht mogen laten schijnen op de donkerste plekken op deze aarde."


Niet alleen

ZOA ontstond op een Groningse studentenkamer, waar drie studenten opkwamen voor de vergeten vluchtelingen uit Zuid-Vietnam. "Dat mandaat hebben we nog altijd", zegt Lukkien. "Niet alleen in Zuidoost-Azië, maar overal mogen mensen die alles zijn kwijtgeraakt niet vergeten worden. Bij een ramp mag je er niet alleen voor staan." De vanuit Apeldoorn aangestuurde organisatie schiet snel te hulp bij oorlogen en natuurrampen wereldwijd. ZOA werkt in zo'n 15 brandhaarden, waaronder in Oekraïne,

Jemen, Syrië, Sudan, Myanmar tot aan mensen op de vlucht voor Boko Haram in Nigeria. "De nood in deze gebieden blijft vaak onder de radar, omdat het er voor journalisten te gevaarlijk of ontoegankelijk is."

108,4 miljoen

Noodhulp voor vluchtelingen en ontheemden is harder nodig dan ooit, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In tien jaar tijd is het aantal mensen op de vlucht meer dan verdubbeld naar 108,4 miljoen. "We merken het zelf in de gebieden waar ZOA aanwezig is. Met name door klimaatverandering en conflicten overal ter wereld groeit het aantal mensen in nood", ziet de ZOA-directeur. Er wordt ook steeds vaker een beroep gedaan op de expertise van ZOA, terwijl situaties steeds gevaarlijker zijn. "ZOA is in die 50 jaar enorm gegroeid, maar de nood groeit harder. Ik hoop het natuurlijk niet, maar de realiteit is helaas dat we ook in de toekomst nog hard nodig zijn."

Trouwe achterban

Toch ziet ZOA ook in dankbaarheid terug op de afgelopen 50 jaar. "We hebben veel kunnen betekenen voor mensen die vaak niet meer wisten waar ze het moesten zoeken. Niet alleen materieel, maar ook mentaal is het op zo'n moment belangrijk dat wij er kunnen zijn voor deze naasten", weet Lukkien. "We konden dit alleen maar doen omdat we gedragen werden door onze trouwe donateurs, vrijwilligers en kerken. En nog steeds is die steun onmisbaar, zowel door gebed als financieel. Dankzij hen zijn we in staat om bij een ramp meteen in actie te komen met noodhulp. En zodra de situatie het toelaat mensen te helpen bij het opbouwen van een nieuwe toekomst."

ZOA on tour

ZOA wil daarom met de achterban stil staan bij het jubileum. Verwijzend naar de bewogenheid met bootvluchtelingen in 1973, maakt ZOA deze zomer een tour langs een aantal plaatsen op of aan het water. Aanstaande zaterdag 17 juni in Groningen, een week later op Urk en op 8 juli in Goes. "Daar is iedereen die ZOA een warm hart toedraagt van harte welkom", nodigt Lukkien uit. Op de website www.zoa.nl/zomer staat meer informatie en kunnen mensen zich aanmelden.

Jubileum magazine

Meer verhalen over het 50-jarig bestaan van ZOA staan in een speciaal jubileum-magazine, waarin onder meer een interview met de oprichters van ZOA. Het magazine is gratis aan te vragen via www.zoa.nl/magazine.