HEERHUGOWAARD - Medio 2023 verrijzen in Heerhugowaard vijf houten woontorens die tezamen het grootste houten woningbouwproject van Europa vormen. In opdracht van M.J. de Nijs Projectontwikkeling is Boparai verantwoordelijk voor de architectuur van de drie torens die als eerste gerealiseerd worden. De overige twee torens zijn door Mecanoo ontworpen. Hamlet Design+Build Technology is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de vijf houten casco’s. Het stedenbouwkundig plan is van de hand van Rudy Uytenhaak + Partners.

Drie woontorens binnen het project Woodstone

De drie, nagenoeg identieke, woontorens van Boparai staan als een Drieling aan de Westtangent en zijn ten opzichte van elkaar licht verdraaid waarfdoor ze steeds op een eigen wijze de aandacht trekken. Door een vroegtijdige afstemming met het team van Mecanoo ten aanzien van de materialisatie is er, ondanks de unieke en eigenwijze uitstraling van de verschillende gebouwen, een mooie eenheid te vinden tussen de blokken onderling.

De vijf torens staan als iconische eenheden verstrooid ten opzichte van elkaar in het door Rob van Dijk ontworpen landschap. Ieder gebouw staat op een robuust vormgegeven betonnen basement. Vanaf de eerste verdieping wordt de draagstructuur helemaal in CLT (kruislaags verlijmd massief hout) uitgevoerd. De gevels worden voorzien van steenachtige gevelbekleding in combinatie met hergebruikt Azobé hout dat ooit als damwanden dienst heeft gedaan en daarmee een circulaire toevoeging is aan het project.

Van binnen naar buiten ontwerpen
“Voor Boparai was het de eerste keer dat we houten woongebouwen van deze omvang hebben ontworpen”, aldus directeur Neelu Boparai. “Het ontwerpproces van de woongebouwen in CLT begon met het bepalen van de houten hoofdstructuur door Hamlet. Dit vormde de basis van waaruit ons ontwerpteam de draad verder oppakte”, zo legt Neelu de werkwijze en samenwerking met De Nijs en Hamlet uit.

Binnen deze structuur heeft Boparai een beperkte diversiteit aan woningen ontworpen, om een zo hoog mogelijke mate van repetitie aan te houden, variërend van studio’s tot 2-, 3-, en 4- kamerwoningen met oppervlaktes van 40m2 tot en met 150m2. De woningen, behoudens de studio’s, hebben allen een buitenruimte die als wintertuin is vormgegeven. De driehoekige vormgeving van deze wintertuinen zorgt ervoor dat ze als serres werken en geven de bewoners maximaal uitzicht. Omdat de gevels van de drie woongebouwen aan één zijde geluid belast zijn doen de wintertuinen ook dienst als geluidswering. Op koude winterdagen, of juist in het vroege voorjaar, zijn ze ook goed te gebruiken. Zodra de zon erop staat warmen de serres op en is het er lekker toeven.

Het houten plafond in de woonruimtes is een mooie reminder dat je in het grootste houtbouw project van Europa woont. Zelfs de kernen met daarin de trappen en lift zijn in CLT uitgevoerd in tegenstelling tot de vaker toegepaste hybride systemen, waarbij beton wordt gebruikt om de kernen te realiseren. Door het maximaal toepassen van CLT ontstaat er een significante CO₂ reductie. Tegelijkertijd gaat de droge houtbouw ook nog eens snel waardoor de bouwtijd aanzienlijk verkort wordt. Ook de keuze voor veel prefab-materialen en kant-en-klare badkamermodules dragen bij aan een snelle en hoogkwalitatieve realisatie.

De drie woongebouwen binnen het project Woodstone van Boparai zullen medio in het voorjaar van 2024 opgeleverd worden.