HEERHUGOWAARD - Afgelopen zaterdag was de feestelijke opening van Centrum Bijzondere Tandheelkunde Noord-Holland in Heerhugowaard. Hier wordt de behandeling voortgezet van patiënten die eerder onder behandeling waren op de afdeling bijzondere tandheelkunde van Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar.

Vanaf 3 juni behandelingen in Heerhugowaard


Op 1 januari 2024 werd de bijzondere tandheelkundige zorg van Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar al overgenomen door Vogellanden, centrum voor medisch specialistische revalidatie, bijzondere tandheelkunde en gezonde leefstijl. Tot en met vorige week werden patiënten nog behandeld in Noordwest. Vogellanden vond ondertussen een nieuwe locatie in Heerhugowaard. Deze is ingericht met 6 moderne behandelkamers. Een aantal hiervan is geschikt om patiënten onder narcose te behandelen. Vanaf maandag 3 juni zijn alle behandelingen op de nieuwe locatie aan de Beukenlaan 23 in Heerhugowaard.

Ludieke opening

Het nieuwe centrum werd zaterdag onder belangstelling van meer dan 250 gasten feestelijk geopend. Aniek Eijsink, tandarts gehandicaptenzorg en medisch leider van het centrum, en Fenna Eefting, bestuurder van Vogellanden, trapten de opening af met een speech. Peter Bok voltrok vervolgens als oprichter van het toenmalige centrum voor bijzondere tandheelkunde in het NWZ de openingsceremonie. Dit deed hij samen met Nannie Kruissel, een betrokken moeder die in 2021 een succesvolle petitie startte om het centrum te behouden. En met Turan, een 10-jarige patiënt van het centrum. Het centrum werd geopend door samen heel hard een grote tand te poetsen. Hierdoor werd de nieuwe naam van het CBT Noord-Holland onthuld. Een brassband sloot het officiële gedeelte swingend af. Na de feestelijke opening kregen patiënten en andere genodigden een rondleiding door de nieuwe praktijk.

Goede samenwerking met zorgverzekeraars

“De samenwerking met zorgverzekeraars was erg belangrijk in het realiseren van deze overname”, vertelt Fenna Eefting, bestuurder Vogellanden. “Vogellanden is onder andere gespecialiseerd in bijzondere tandheelkunde. Een heel belangrijk onderdeel van de zorg. Omdat goede gezondheid begint in de mond. Daarom willen we dat deze zorg juist ook voor kwetsbare mensen toegankelijk blijft. De zorgverzekeraars spraken vertrouwen uit in onze kennis en kunde, waardoor we deze grote investering ook konden doen. Wij, maar ook de verzekeraars, willen dat deze patiënten de juiste zorg krijgen.” Marco van Zantvoort van VGZ en Joyce Heutink van Zilveren Kruis: “Als verzekeraars vinden we het belangrijk dat er goede zorg blijft voor bijzondere doelgroepen. Met voldoende capaciteit en goede kwaliteit. We werkten daarom graag mee om mogelijk te maken dat de bijzondere tandheelkundige zorg in deze regio geborgd is.”

Zorg van vertrouwde gezichten

Alle tandartsen en assistenten kregen de mogelijkheid om mee te verhuizen, zodat patiënten de zorg blijven krijgen van de voor hun vertrouwde gezichten. Nannie: “Als dit nieuwe centrum niet had bestaan, hadden mijn kinderen niet behandeld kunnen worden. En zeker niet zonder trauma. Ik denk dat ik niet alleen namens mijzelf spreek, maar ook namens veel andere families als ik zeg dat ik zielsgelukkig ben dat dit hier nu is. En helemaal met de behandelaren die ze al kennen.”

“De meeste collega’s zijn meegegaan, dus alleen de plek is nieuw”, aldus Aniek Eijsink. “Vier jaar geleden dreigde de bijzondere tandheelkunde in de regio Noord-Holland te verdwijnen. Het voelt goed om ons werk voor onze patiënten te kunnen blijven doen.”

Ruime kennis en ervaring met bijzondere tandheelkundige behandelingen

In 2021 kondigde Noordwest Ziekenhuisgroep aan bijzondere tandheelkunde op locatie Alkmaar te willen beëindigen om zich meer op hoog complexe en acute ziekenhuiszorg te richten. Eijsink wilde dat de zorg voor patiënten behouden bleef. Dus benaderde zij Eefting, vanwege de ruime kennis van en ervaring met bijzondere tandheelkundige behandelingen die Vogellanden heeft. Na de eerste gesprekken in december 2022 was de deal begin 2023 rond. Nu, ruim een jaar later, staat er een nieuw Centrum Bijzondere Tandheelkunde.

De samenwerking met Noordwest Ziekenhuisgroep blijft bestaan. Sommige patiënten van bijzondere tandheelkunde moeten namelijk onder narcose behandeld worden. Deze ingrepen blijven voor een deel in de operatiekamers van Noordwest plaatsvinden.