HEERHUGOWAARD - Tijdens de zomer-editie van het Landelijk Atelierweekend op 5 en 6 september stellen beeldend kunstenaars in heel Nederland hun atelier open voor het publiek. Belangstellenden krijgen zo een kijkje achter de schermen bij het creëren van kunstwerken. Ook worden extra activiteiten georganiseerd zoals workshops, exposities en demonstraties. Ook in uw regio.


Atelierroutes en open atelierdagen worden vaak lokaal georganiseerd, maar dit evenement is landelijk. Tijdens dit weekend zijn in heel Nederland meer dan 150 ateliers te bezoeken. Bijna alle disciplines zijn vertegenwoordigd: schilders, beeldhouwers, keramisten, glasblazers, fotografen, textiel kunstenaars en nog veel meer.

Kunstliefhebbers vinden op Landelijkatelierweekend.nl het actuele overzicht van alle deelnemende locaties die tijdens het Landelijk Atelierweekend te bezoeken zijn, evenals meer informatie over de extra activiteiten die worden georganiseerd.

Dit evenement wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door Stichting Kunstweek en het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste atelierweekend van Nederland.

Ook de Heerhugowaardse Laura Does doet mee aan het Landelijk Atelierweekend en u kunt haar werken komend weekend zien aan de Jan Glijnisweg 57 in 't Kruis. Laura verteld over haar passie voor het schilderen en het tekenen:

'Als kind tekende ik graag, dat werd ook altijd gestimuleerd van huis uit. Vooral door mijn moeder, zij heeft veel gedaan op creatief gebied. Ik heb het tekenen en schilderen zo’n zes jaar geleden weer opgepakt. Eerst een half jaar bij Artiance maar al snel bij Crejat in Alkmaar de opleiding Tekenen en Schilderen gestart en inmiddels de certificaten gehaald. Nu volg ik hier alweer een aantal jaren de academie vrije jaren. Om nieuwe technieken en inzichten uit te proberen of juist adviezen te krijgen voor de vorming van een eigen stijl.

Ik schilder en teken met verschillende materialen zoals acrylverf, pastelkrijt, olieverf, aquarelverf en houtskool. De opbouw van een schilderij of tekening doe ik met verschillende lagen zodat er door de structuur een mooie “huid” ontstaat als basis. Soms heb ik vooraf een plan maar wanneer er door toeval mooie effecten ontstaan ga ik daar mee door.

Mijn inspiratie haal ik uit diverse media maar ook uit mijn directe omgeving. waar vrouwen een rol in spelen en zeker de vrouwen om mij heen. Mooie texturen en kleurcombinaties die ik om mij heen zie en per toeval tegenkom, kunnen ook een start voor een nieuw schilderij zijn. Daarnaast zijn onder andere mode en interieur een bron van inspiratie. Ik probeer een emotie neer te zetten op het doek. Verstild, rustig of kwetsbaar maar ook sterk of trots met een fijne uitstraling en compositie. Er is zoveel moois vast te leggen. Soms een strijd achter de ezel die nodig is om tot een mooi resultaat te komen. Tot daar waar ik het wil hebben. Tot daar van wat ik bedoel en voel. Als een schilderij klaar is en het komt op een mooie plek te hangen dan doet dat ook echt wat met die ruimte. Dat is ook een aspect waar ik graag mee bezig ben.'