HEERHUGOWAARD - Architectuurhistorica Colette Cramer geeft een gratis lunchlezing bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De lezing 'Edam, de strijd met het water' gaat over de rijke historie en nauwe banden van Edam met onze voorganger 'Uitwaterende Sluizen'. Van oudsher hebben de waterschappen in Noord-Holland als voornaamste taak: hoe houden we droge voeten? In een laaggelegen land gaat dat niet vanzelf. Al eeuwen is Edam onlosmakelijk verbonden met het water. Door handel, dijkdoorbraken en inundaties zijn verschillende sluizen en andere objecten gebouwd. Tijdens deze lezing komen bekende en minder bekende monumenten uit het bezit van het hoogheemraadschap aan bod die dit verhaal vertellen.


Architectuurhistorica Colette Cramer (1982) is gespecialiseerd in water- en militair erfgoed. Ze heeft bijgedragen aan diverse cultuurhistorische inventarisaties en waarderingen, met name aan waterwerken en Koude Oorlog erfgoed. Daarnaast werkt ze voor de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) en Vereniging de Hollandsche Molen. Deze lezing valt in de Week van ons Water.

Gratis toegang

De lunchlezing vindt plaats op dinsdag 24 oktober 2023 in het hoofdkantoor van het hoogheemraadschap, Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard. Aanvang 12:30 uur, einde 13.00 uur. Gratis toegang. In verband met beperkte parkeergelegenheid raden we aan om met het OV te komen. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor de lezing op hhnk.nl

Aansluitend kunt u onze museale ruimte Waterschat bezoeken met de topstukken uit onze collectie kunst- en gebruiksvoorwerpen. Een gratis audiotour staat klaar om te beluisteren.