HEERHUGOWAARD/LANGEDIJK - Sinds vier maanden komt vrijwilliger Marja (43) elke week een middag bij het gezin van Iris (32) en haar kinderen. Dit doet ze namens Home-Start, een project van Humanitas, bedoeld om gezinnen te ondersteunen als de dagelijkse gang van zaken thuis niet zo goed loopt. “Fantastisch hoe goed Marja dit gezin weer op weg helpt” zegt de coördinator van het project in de Dijk en Waard.


Meer genieten van moederschap

Iris vertelt: “Na de geboorte van de jongste voelde ik mij zo alleen, ik had veel vragen en het leek wel alsof het bij andere ouders allemaal vanzelf gaat. De jeugdverpleegkundige van de GGD adviseerde mij Home-Start. Toen ik Marja leerde kennen voelde ik meteen een klik. We doen nu samen met de kinderen leuke dingen. We kletsen en lachen veel. Marja is als een vriendin voor mij die het beste met mij en de kinderen voor heeft. Door haar voel ik me zelfverzekerder en dit maakt dat ik meer van het moederschap geniet. Ik voel me minder eenzaam en durf sneller op andere mensen af te stappen. Het maakt echt een verschil!”

Gelijkwaardig

Marjolein over haar vrijwilligerswerk: ,,Ik ben zelf moeder van twee, inmiddels volwassen, kinderen en weet dat het ouderschap soms ingewikkeld is. Je kunt je daar heel eenzaam in voelen. Als vrijwilliger sta ik naast Iris en die gelijkwaardigheid maakt het voor haar gemakkelijker om hulp te vragen. Er ontstond vanzelf een vertrouwensband waarin Iris zich vrij voelde om haar zorgen te bespreken en zo konden we ervaringen en tips te delen. Iris vraagt regelmatig of ik nog een tijdje kan blijven langskomen. Gelukkig kan ik ongeveer een jaar in het gezin blijven, we hebben nog lekker veel tijd om samen door te brengen.”

Vanaf zwangerschap

Ondersteuning van een Home-Start vrijwilliger is mogelijk in de periode vanaf 28 weken zwangerschap tot gezinnen met kinderen tot 18 jaar. Vrijwilligers bieden ondersteuning door mee te denken over de opvoeding, ze bieden een luisterend oor of soms praktische hulp. Ze hebben ervaring met opvoeding en zijn hiervoor getraind. De hulp is voor het gezin gratis.

Op zoek naar nieuwe vrijwilligers

Als aanvulling op het huidige team van vrijwilligers, is Home-Start op zoek naar hartelijke, ruimdenkende mensen die nét even dat extra steuntje in de rug willen geven aan gezinnen in Dijk en Waard. Mensen met opvoedervaring, die goed kunnen luisteren en bereid zijn om een aantal uren per week een gezin te ondersteunen.

Belangstelling om maatje te worden voor een gezin? Of kent u een gezin dat steun kan gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact op met coördinatoren Jolanda van de Wetering 06- 20 53 72 10 (Heerhugowaard) of Annemieke de Boer 06-12 5572 80 (Langedijk)