OUDKARSPEL - Op 4 augustus is de eerste paal geslagen voor de uitbreiding van YongLi Europe op bedrijventerrein Breekland in Oudkarspel. Daarmee begint de bouw van een nieuwe productiehal tegenover de huidige twee panden aan de Koolmand. Het bedrijf verwacht hiermee bij te dragen aan de lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid.

YongLi Europe is het Europese hoofdkantoor van de YongLi Belting Group, die wereldwijd actief is in de productie en verwerking van transportbanden. De ‘lopende banden’ van het bedrijf worden gebruikt op machines in bijna elke industrie, van land- en tuinbouw tot logistiek en voedingsmiddelen.

Groei in Europa
Ondanks de Chinese roots wordt de Europese tak geleid door twee Hollanders: Aris Wind en Remko van Hove. YongLi Europe bestaat sinds 2004 en wint met eigen productontwikkeling en oog voor kwaliteit een steeds sterkere positie in de Europese markt. In 2017 werd ook het Nederlandse bedrijf Wellwaij Belting onderdeel van de groep, wat in Europa verder bestaat uit vestigingen in Duitsland, Polen en Oostenrijk. Daarnaast zorgen de vele distributeurs voor een goede beschikbaarheid van YongLi transportbanden door heel Europa.

Langgekoesterde wens

‘De bouw van de nieuwe productielocatie was een langgekoesterde wens,’ vertelt directeur Aris Wind, ‘we zijn in 2010 met één productielijn begonnen, als aanvulling op de producten die wij van ons Chinese moederbedrijf importeren. Maar met de groei van het bedrijf neemt ook de druk op de productie toe. Met een extra productielijn zijn afnemers verzekerd van flexibele levertijden, kunnen we meer klant specifieke producten ontwikkelen en zijn we minder gevoelig voor geopolitieke invloeden en valutaschommelingen. Bovendien kunnen we in de huidige twee panden onze voorraadcapaciteit uitbreiden. Het heeft eigenlijk alleen maar voordelen!’

Vertrouwen in de toekomst Dat het bedrijf tijdens de coronacrisis deze stap toch durft te zetten spreekt niet voor zich. ‘Ook wij merken de invloed ervan,’ aldus Wind, ‘maar een sterk team en een goed product zorgen voor vertrouwen in de toekomst. Bovendien schaart ons Chinese moederbedrijf en alle andere stakeholders zich volledig achter ons om zelfs nu deze stap te zetten’. In het voorjaar van 2021 hoopt het bedrijf de nieuwe productielijn operationeel te hebben.