HEERHUGOWAARD/LANGEDIJK - Sinds een week is Floris de Boer (21) bezig met een bundeling van verhalen over jongeren die moeite hebben om een woning te vinden in de regio Langedijk/Heerhugowaard. De woningnood is hoog, ook onder jongeren. Veel jongeren wonen thuis bij hun ouders en hebben vaak geen opties om uit huis te gaan. Dit leidt vaak tot een hoge druk binnen het huishouden en grote frustraties bij jongeren.


Manifest Meters Maken bundelt al deze verhalen en komt uiteindelijk met adviezen voor politici in Heerhugowaard en Langedijk. Initiatiefnemer Floris: “Ik heb in minder dan een week ongeveer 50 verhalen opgehaald. Ik zou graag naar de 100 willen om een dik manifest te maken met talloze adviezen voor mijzelf als politicus, maar ook voor andere politici om aan de slag te gaan met het onderwerp wonen”. Meters Maken staat voor twee dingen: aan de ene kant moet de overheid meters maken met het bouwen van geschikte woningen, maar aan de andere kant moeten jongeren ook meters maken in hun persoonlijke leven. De basis daarvan begint bij een eigen plekje met een eigen verantwoordelijkheid. Die kans wordt hen niet geboden.


Het manifest bevat niet alleen verhalen van jongeren: “Jongeren zijn natuurlijk het middelpunt van dit manifest. Het gaat over hun. Maar ook ouders en experts hebben hier wat zinnigs over te zeggen. Dus ook aan hen de oproep: laat je horen en neem contact met mij op”. Jongeren zijn de afgelopen tijd onderwerp geworden aan beleid van de generatie voor hen die dacht dat Nederland “af” was, terwijl dat niet zo was.


Er staat een nieuwe generatie te wachten, een generatie die gezamenlijk op moet trekken en al haar lijntjes in de samenleving moet benutten om meer woningen te creëren. Dit manifest moet een duwtje zijn in de goede richting en het publieke debat over jongerenhuisvesting in onze mooie regio weer een nieuw perspectief geven.


Jongeren, ouders of experts die hun verhaal willen delen kunnen terecht op https://www.manifestmetersmaken.nl/doe-mee