HEERHUGOWAARD - Op zaterdag 24 september verschijnt het boek 'Wij zijn nooit voorbij'. Hierin vertelt Marscha Gerkema - van Dongen uit Heerhugowaard het verhaal van haar overleden zoontje Dex.

Elk jaar sterven er in ons land ruim duizend kinderen in de leeftijd van 0 tot 20 jaar. Je kind verliezen is de ergste nachtmerrie die je als ouder kunt meemaken. In het boek 'Wij zijn nooit voorbij' neemt Marscha je mee in de emotionele achtbaan waarin zij en haar gezin plotseling terechtkwamen en hoe het verlies van Dex hun leven voor altijd veranderde.

Zwangerschap
In januari 2017 overleed Dex, slechts 1 jaar oud. Schrijven over zijn korte leven en afscheid was voor Marscha confronterend."Ik had al therapie gehad maar tijdens het schrijfproces ga je toch weer terug in de tijd. Dat was pittig, maar ook fijn. Mijn grootste angst is dat ik dingen over Dex vergeet. Door over hem te schrijven staan onze belangrijkste herinneringen in het boek".

Bestaansrecht
Marscha is er trots op dat het verhaal van Dex in het boek 'Wij zijn nooit voorbij' staat. "De urn van Dex heeft de vorm van een ballon. Daar hangt een lint aan met de tekst: 'noem mijn naam en ik besta'. Hij krijgt voor mijn gevoel echt bestaansrecht nu zijn verhaal ook in een boek staat, want hij blijft ook altijd onderdeel uitmaken van ons gezin."

Blijvende herinnering
Marscha schreef het boek samen met 11 andere ouders die hun kind zijn verloren. Ze werd begeleid door Stichting Nooit Voorbij, die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind helpt bij de verwerking van hun verlies. Onder meer door middel van lotgenotencontact, psychologische ondersteuning en het schrijven van boeken met verhalen als blijvende herinnering.

Rouwfestival
Op zaterdag 24 september vindt er speciaal voor ouders van overleden kinderen een rouwfestival plaats in Utrecht. Daar worden ouders van een overleden kind begeleid in hun rouwproces met creatieve workshops, lotgenotencontact en steun van een rouwtherapeut. Ook vindt daar de boekpresentatie plaats van het boek 'Wij zijn nooit voorbij'.

Kijk voor meer informatie over het boek 'Wij zijn nooit voorbij' en het rouwfestival op stichtingnooitvoorbij.nl.