HEERHUGOWAARD - Bij Pieter Raat heerst een opgetogen sfeer. ,,Dinsdag 11 juni vindt de feestelijke opening plaats van de twee gloednieuwe zorgvilla's voor mensen met dementie aan het Rembrandt Erf’’, vertelt Paul Jeroen Verkade, zorgmanager en kwartiermaker bij Pieter Raat. "Na de officiële opening en nemen vanaf 20 juni de bewoners hun intrek in hun nieuwe appartement. In de ene villa - nummer 41 - nemen bewoners van Meerzorg 4 en het daarbij horende zorgteam hun intrek, in de andere villa wonen straks belangstellenden die nu op een wachtlijst staan bij Pieter Raat. In die tweede villa - nummer 40 - krijgen informele zorgverleners, zoals familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers een nog grotere rol. Sterker nog, vooraf maken we met elkaar heel concrete afspraken over wat we van elkaar kunnen verwachten en wie, wat, wanneer doet. Gezien de dubbele vergrijzing waar we voor staan, is dit de ouderenzorg van de toekomst."


In de zorgvilla's aan het Rembrandt Erf, naast woonzorgcentrum Hugo- Waard in de Schilderswijk, is in elk plaats voor 22 bewoners. De gebouwen liggen naast elkaar en worden omgeven door een besloten tuin, zodat de bewoners makkelijk naar buiten kunnen. Op de begane grond zijn meerdere gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een keuken/eetkamer, een actieve en een lounge huiskamer en een activiteitenruimte. De ruime zorgstudio's bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. De panden worden tezamen Ons Raathuis genoemd. "In Ons Raathuis koken de zorgverleners, vrijwilligers en naasten zelf met bewoners", vertelt Paul Jeroen. Uiteraard wordt het pand duurzaam en energiezuinig en is alle moderne zorgtechnologie aanwezig. "De kwaliteit van leven in deze laatste fase staat voorop."

Intensief samenwerken met informele zorgverleners

Om die kwaliteit te kunnen waarborgen, gaat Pieter Raat in de tweede villa voor een vooruitstrevende aanpak. "Zorgprofessionals gaan hier intensief samenwerken met familieleden, naasten, vrijwilligers en andere zogenoemde informele zorgverleners", licht Paul Jeroen toe. "Cliënten hebben hun eigen netwerk aan betekenisvolle relaties en activiteiten en die willen we in stand houden. De rol van de informele zorgverleners wordt groter. Vooraf gaan we in gesprek met de familie en met andere mensen uit het netwerk van de cliënt, om te kijken wat mensen zouden kunnen of willen doen ter ondersteuning van ons zorgpersoneel. Door vooraf intenties uit te spreken en afspraken te maken, verwachten we een toename van kwaliteit van leven voor onze bewoners. Zo zorgen we samen voor een mooie dag, een rustige nacht, een fijne leefomgeving en benutten we ook de eigen kracht van de cliënt. De ouderenzorg van de toekomst is een zorg van ons allemaal: van naasten, familieleden, buren, vrijwilligers, betaalde krachten, van jong en ouder… Iedereen hoort erbij en doet mee. Ook senioren met dementie! Onze nieuwe zorgvilla’s bieden een ultieme kans om dit in de praktijk te brengen en nog intensiever samen te werken met informele zorgverleners: in Ons Raathuis zorgen we dus samen voor senioren! Voor sommige betrokkenen wordt het misschien een omslag, anderen geven juist aan die vorm van familieparticipatie heel vanzelfsprekend en fijn te vinden.’’

Vrijwilligers

Bij Pieter Raat vormen vrijwilligers al jaren een belangrijke steunpilaar. "Momenteel hebben we 210 vrijwilligers", vertelt Gery Vermeer. Zij is werkzaam als vrijwilligerscoördinator bij Pieter Raat en weet als geen ander hoe hard vrijwilligers nodig zijn in de zorg. "Ze brengen onder meer maaltijden rond, smeren boterhammen bij het ontbijt of lunch of ondersteunen bij het koken van de warme maaltijd. Maar ze helpen ons ook bij het organiseren van activiteiten of gaan lekker even naar buiten met onze cliënten. Net wat bij je past." Er is geen leeftijdsgrens voor vrijwilligers. "Onze jongste vrijwilliger is 22, de oudste bijna 90! We zoeken voor Ons Raathuis naast kookvrijwilligers onder meer mensen die een muziekinstrument kunnen bespelen of bij spelactiviteiten willen ondersteunen. Niet alleen voor de cliënten kun je als vrijwilliger van enorme betekenis zijn, als mens groei je er ook van als je iets voor een ander kunt doen. Niet voor niets hebben wij vele vrijwilligers die al jaren - soms al 35 jaar - actief zijn. Deze mensen zijn goud waard!" Pieter Raat zorgt goed voor haar vrijwilligers, met onder meer een vrijwilligersraad die de belangen behartigt, de mogelijkheid om trainingen en opleidingen te volgen , een jaarlijks vrijwilligersfeest en een kerstpakket. "Onderling hebben de vrijwilligers ook een heel fijn contact, er ontstaan vaak vriendschappen en er is zelfs een relatie voortgekomen uit het onderlinge contact!"

Van Hugo Oord naar Ons Raathuis

Overigens is met deze nieuwe aanpak een mooie cirkel rond. Op de plek van Ons Raathuis bevond zich sinds 1956 het oude Hugo Oord. Aan de wieg van dat bejaardenhuis stonden negen Heerhugowaardse burgers. Hugo Oord is gebouwd met hulp van die burgers, de gemeente en een lening van de bank. Vier zusters van de orde Franciscanessen en elf zogenoemde lekenkrachten zorgden voor de ouderen. Bewoners en hun families werkten heel actief mee in Hugo Oord. Zo hielpen ze in de keuken, de huishouding, de linnendienst en in het gebouwonderhoud. Paul Jeroen: "Bij Ons Raathuis ontmoeten oud en nieuw, jong en ouder elkaar. De naam Ons Raathuis is dan ook een verwijzing naar hoe het vroeger was, naar onze hedendaagse visie en hoe we samen vormgeven aan de persoonlijke en professionele ouderenzorg van de toekomst."

Meer weten over Ons Raathuis? Mail dan naar pj.verkade@dprs.nl. Meer informatie over het vrijwilligerswerk kun je opvragen via g.vermeer@dprs.nl.