DIJK EN WAARD - Petra van Kleef en Iris van Asselt mogen zich de Klimaatburgemeesters van gemeente Dijk en Waard noemen. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. Klimaatburgemeesters spelen een belangrijke rol door inwoners met een duurzame, klimaatbewuste initiatief te inspireren om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zocht ook dit jaar voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. Een Klimaatburgemeester is een inspiratie voor de wijk, vereniging of collega’s. Iemand die zelf klimaat bewuster wil leven en zich inzet om ook anderen te inspireren mee te doen. Uiteindelijk gaan 245 Klimaatburgemeesters in 156 gemeenten aan de slag om klimaatverandering onder de aandacht te brengen en klimaatactiviteiten te organiseren. Petra van Kleef en Iris van Asselt uit gemeente Dijk en Waard zijn één van hen. Petra (40) en Iris (38) zijn duurzame doeners. Als Klimaatburgemeesters willen zij een voorbeeld zijn voor anderen om een duurzamer leven te leiden. Petra: “Ik inspireer graag mensen om duurzamer te leven door met praktische tips te laten zien hoe ook zij zonder al teveel moeite kunnen bijdragen aan het aanpakken van klimaatverandering en afv alproblematiek. En daardoor zelfs simpeler en gelukkiger kunnen leven!” Iris: “Ik ben Klimaatburgemeester omdat ik anderen inspireer met mijn manier van bewust wonen en leven in een eco-community. Dit wil ik doen door rondleidingen te geven in deze eco-community.”

Nationale Klimaatweek

In 2030 dient de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Deze doelen kunnen we alleen halen als we ons gezamenlijk inzetten: overheid, bedrijven, organisaties en alle inwoners van Nederland. Gelukkig gebeurt er al veel in de samenleving. Tijdens de Nationale Klimaatweek (NKW) vestigen we de aandacht op deze duurzame, klimaatbewuste initiatieven die worden georganiseerd door inwoners, bedrijven en gemeentes. De NKW vindt plaats van 30 oktober tot en met 5 november en wordt afgetrapt door de minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, bij Klimaatburgemeester Aïcha Raqibi in Rotterdam. Gedurende de Nationale Klimaatweek worden er vele activiteiten in het hele land georganiseerd om aandacht t e vragen voor het klimaat. Meer informatie over de Nationale Klimaatweek is te vinden op www.nkw2023.nl.