ALKMAAR - Maandagmiddag 30 augustus jl. is de vakjury geïnstalleerd die zich het komende jaar gaat buigen over de inzendingen voor de Victoriefonds Cultuurprijs 2021-2022. Bij de samenstelling is gezocht naar vakmensen uit diverse culturele disciplines en dat is ook dit jaar weer gelukt.

De Victoriefonds Cultuurprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een kunstenaar of een groep van kunstenaars die zich in bijzondere mate onderscheidt in zijn of haar discipline. Er zijn prijzen in de categorieën Letteren, Podiumkunsten en Visuele Kunsten en daarnaast is er een Rabobank Jong Talent prijs.

De juryleden van de Victoriefonds Cultuurprijs 2021-2022:
- Toon Mans, juryvoorzitter en burgermester van Castricum.
- Michélle Schaper, met haar bedrijf Michélles Secretariaat is zij sinds 2013 partner van de Victoriefonds Cultuurprijs. Ze verzorgt de secretariële ondersteuning van de jury.
- Sterre van Boxtel, winnaar van de Rabobank Jong Talent Prijs 2020. Sopraan Sterre werd als 13-jarige in 2018 toegelaten tot het Nationaal Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam.
- Sherwin Kirindongo, veelzijdig percussionist in Latin, Afrikaans en Braziliaans. Als percussionist werkte hij o.a. met Ruth Jacott en Giovanca en was hij verbonden aan diverse musicals waaronder The Lion King.
- Peter Bolten, acteur. Peter heeft de artistieke leiding van het Jeugdtheatergezelschap Unieke Zaken.
- Jaap Velserboer, beeldend kunstenaar. Jaap neemt voor de derde en laatste keer plaats in de jury.
- Corine van Eyck van Heslinga, directeur van Kunstuitleen Alkmaar. Naast kunstadviseur voor bedrijven is Corine tentoonstellingsmaker en conservator.
- Janita Monna, freelancejournalist en docent aan de Schrijversvakschool. Ze schrijft o.a. voor Trouw over verschenen poëziebundels.
- Thomas Möhlmann, tekstschrijver, redacteur en dichter.


Voor de categorieën Letteren, Visuele Kunsten en Podiumkunsten, en ook de Rabobank Jong Talent Prijs, gaan deze juryleden de komende maanden op zoek naar kandidaten voor deze vier cultuurprijzen. In elke categorie worden drie kandidaten genomineerd. In het voorjaar van 2022 worden de namen van de genomineerden bekendgemaakt. De prijsuitreikingen vinden in de tweede helft van 2022 plaats.


Meer informatie over de Victoriefonds Cultuurprijs is te vinden op victoriefondscultuurprijs.nl.