Tegenwoordig hoef je als werkzoekende maar aan te geven dat je beschikbaar bent en verschillende bedrijven staan voor je in de rij. Er is een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten. Toch was dit al jaren het geval binnen bepaalde vakgebieden, bijvoorbeeld in de logistiek. In september 2021 besloot Stichting RataPlan hier iets aan te doen. Door de krachten te bundelen met ROC Kop van NH, Inwerking en WSP startte het kringloopbedrijf een eigen opleiding om nieuwe logistiek werknemers op te leiden. Elf werkzoekenden pakten deze uitdaging met beide handen aan en op woensdag 29 juni mag het voltallige elftal een diploma in ontvangst nemen.

Veilige omgeving
De klas bestaat uit uiteenlopende deelnemers, toch hebben zij één belangrijke overeenkomst. Alle deelnemers hebben de stap om een reguliere opleiding te volgen nooit kunnen of durven nemen. De opleiding die RataPlan aanbood, hielp de deelnemers over deze drempel heen. Ze kregen les in een veilige omgeving, waar iedereen in zijn waarde werd gelaten. Zo is het de elf studenten gelukt de eindstreep te behalen!

Doorstromen na opleiding
Hoewel de diploma-uitreiking nog moet plaatsvinden, hebben verschillende deelnemers hun plekje op de arbeidsmarkt al bemachtigd. Verschillende bedrijven hebben de kersverse logistiek medewerkers een baan aangeboden. Dit zijn uiteenlopende bedrijven; zo kun je denken aan een supermarkt maar ook fietsenwinkels. De medewerkers gaan op detacheringsbasis aan de gang bij deze organisaties en krijgen daarbij, op basis van behoefte, begeleiding vanuit Inwerking. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de match ook op langere termijn goed blijft werken.

Terwijl een deel van de deelnemers na de opleiding uitstroomt naar uiteenlopende bedrijven zal een deel hiervan als logistiek medewerker werkzaam blijven bij kringloopwinkel RataPlan. Zij zullen vacatures invullen die bij RataPlan beschikbaar zijn. Zo is er een deelnemer inmiddels teamleider binnen het kringloopbedrijf en zijn twee deelnemers werkzaam in het magazijn van de grondstoffen hub van RataPlan.

Of de logistiek medewerker nu extern of intern een baan invult, het is van belang dat zij in een veilige werkomgeving terecht komen waar zij zichzelf verder kunnen ontwikkelen. Het kunnen bieden van een veilige en vertrouwde setting is een voorwaarde om de afgestudeerden in dienst te kunnen nemen.Nieuwe opleiding van start
In september start RataPlan, met dezelfde partners, een nieuwe opleiding. Het gaat om de opleiding tot service medewerker. Hiermee wordt een groot deel logistiek ondervangen maar zijn de uitstroommogelijkheden nog breder.
Ben of ken jij iemand die interesse heeft om deze opleiding te volgen? Er zijn nog plekken beschikbaar. De opleiding wordt gegeven in het klaslokaal van kringloopwinkel RataPlan in Alkmaar aan de Zijperstraat 46. Voor meer informatie kun je contact opnemen via personeelszaken@rataplan.nl


www.rataplan.nl