ZUID-SCHARWOUDE - Het sloepennetwerk in Zuid-Scharwoude wordt uitgebreid door de bouw van 4 bruggen. Op dinsdag 15 november was gedeputeerde Esther Rommel (Natuur, Landschap) aanwezig bij de officiële opening.


Op 4 locaties vervangen bruggen de huidige landdammen. Hierdoor ontstaat een extra vaarroute van anderhalve kilometer tussen de Achterburggracht en de Machinesloot.


Foto: Gedeputeerde Esther Rommel (rechts), wethouder Annette Groot (midden) en Ron Oudeman (directeur bouwbedrijf K. Dekker) onthullen het bouwbord.


Door de bouw van de bruggen wordt doorvaarbaar water toegevoegd aan het sloepennetwerk van West-Friesland. De bouw van de bruggen duurt ongeveer een jaar.

Scharnierpunt

De gemeente Dijk en Waard is van oudsher verbonden met het water. Het vaarwegnetwerk vormt het scharnierpunt tussen de kop van Noord-Holland, West-Friesland en de Zaanstreek. Alle doorgaande vaarroutes voeren langs deze regio. Veel bewoners zijn in het bezit van een pleziervaartuig en ook toeristen weten de regio steeds beter te vinden.

Watererfgoed

Het landschap kenmerkt zich door de land- en tuinbouw. Daarnaast en de regio en is rijk aan water gerelateerd erfgoed zoals molens en sluizen. Het sloepennetwerk ontsluit waterattracties zoals het Rijk de Duizend eilanden, het museum Broekerveiling, het gebied Oosterdel en de populaire vaarroute Rustenburg-Verlaat.

Fietsen en wandelen

Daarnaast kunnen bezoekers gemakkelijk overstappen naar landrecreatie en kiezen voor 1 van de vele fiets en wandelroutes. De verwachting is dan ook dat het aantal bootjes van bewoners en bezoekers, de komende jaren toe zal nemen. Dit zijn niet alleen sloepjes, maar ook kano’s, SUP boards en historische rondvaartbootjes. Dit biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van de watersport en toerisme.

Een groot aantal bewoners uit Zuid-Scharwoude en omgeving heeft meegedacht over de ontwikkeling en inrichting van het vaarnetwerk. “Straks kan ik met de boot familie opzoeken” aldus 1 van hen. Peter de Nijs, bestuurslid van Stichting Promotie Dijk en Waard: “Met de bouw van de bruggen in Zuid-Scharwoude gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Een historische waterverbinding wordt in ere hersteld en daarmee worden de vaarmogelijkheden uitgebreid. Hiervoor hebben we ons lange tijd sterk gemaakt.” De Nijs was 1 van de vele belangstellenden die aanwezig waren bij de start van het bruggenproject in Zuid-Scharwoude.

Natuurlijke oevers

Met de bouw van de bruggen wordt ook de doorstroming van het water bevorderd. Dat is gunstig voor de waterkwaliteit. Zo komt botulisme minder voor in stromend water en hebben vissen en andere waterdieren meer mogelijkheden om zich te verplaatsen. Langs de vaarroutes wordt ook geïnvesteerd in de aanleg van natuurlijke oevers. Oeverbeplanting voorkomt de afslag van oevers door golven en stroming. Al deze maatregelen dragen bij aan de biodiversiteit van het gebied.

Subsidie provincie

De infrastructurele aanpassingen in het waternetwerk zijn onderdeel van de visie ‘Langedijk ontwikkelt met water’ van de gemeente Dijk en Waard, Stichting Langedijk Waterrijk en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord. Via de regeling Waterrecreatie voor de kleinere pleziervaart heeft de provincie Noord-Holland in 2021-2022 bijgedragen aan de financiering van het project. Samen met wethouder Annette Groot van Dijk en Waard en Ron Oudeman directeur van het bouwbedrijf K. Dekker is het bouwbord onthuld waarmee de bouw van de bruggen kan beginnen.