HEERHUGOWAARD - Welk kunstwerk van de expositie 'In de wolken' van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt de publiekslieveling? Dertien leerlingen van het Han Fortmann (Trinitas College) in Heerhugowaard maakten als examenopdracht voor het vak Tekenen ieder een kunstwerk over Nederlandse wolkenluchten. Ze lieten zich inspireren door zonsondergangen, -opkomsten en allerlei weersomstandigheden die prachtige wolkenluchten veroorzaakten.

Een deskundige jury verkoos de werken van Britt Denneman, Merle Doeswijk en Maud Renses tot de beste drie. Nu is het publiek aan zet. Tot en met zondag 17 maart mag iedereen via www.hhnk.nl/in-de-wolken stemmen op zijn of haar favoriet. Het is de achtste keer dat het hoogheemraadschap voor een expositie samenwerkt met het Han Fortmann.

De tekendocenten, landelijk jeugddijkgraaf Darian Tetterode Ravenstein en inhoudelijke experts van het hoogheemraadschap vormden de jury. Zij waren onder de indruk van de originele ontwerpen. Jeugddijkgraaf Darian Tetterode Ravenstein over de drie beste kunstwerken: “Het was een lastige keuze, omdat de kwaliteit erg hoog was. Toch zijn we gezamenlijk tot deze top drie gekomen, omdat deze kunstwerken creatief waren; de composities zaten goed in elkaar en ze sloten het beste aan bij de opdracht.”

De expositie is vanaf 22 maart te zien in het centrale kantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard, Stationsweg 136. De werken van de leerlingen zijn ook online te vinden. Het stemmen en bekijken van de werken kan via hhnk.nl.

Wolkenluchten brengen regen. Afgelopen winter hebben we dat goed gemerkt. Oktober was de natste oktobermaand sinds de metingen van het KNMI in 1906, maar ook november en december waren zeer natte maanden. Extreme weersomstandigheden is iets waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Een oorzaak van deze ontwikkeling is klimaatverandering. Hier moeten we ons zo goed en zo kwaad als het kan op voorbereiden. “Het is van belang om jongeren bewust te maken van het veranderende klimaat en de noodzaak van ons werk hierin. Deze opdracht heeft hier een mooie bijdrage aan kunnen leveren”, aldus de jury.