NOORD-HOLLAND - Negen studenten van het Horizon College doen mee met het Nederlands kampioenschap voor mbo-studenten: Skills Heroes. De Nederlandse kampioenschappen worden 23 en 24 maart gehouden in de RAI in Amsterdam. Per finale strijden acht mbo-studenten om de nationale eer. De studenten die zich gekwalificeerd hebben, behoren tot de mbo-toppers in hun vakgebied. De studenten volgen hun opleiding bij het Horizon College, met locaties in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend. De Nederlands kampioenschappen worden georganiseerd door WorldSkills Netherlands.

De finalisten van het Horizon CollegeBouwtimmeren:

- Yvanka de Reus (huidig Nederlands kampioen) uit Grootschermer
- Sanitaire- en verwarmingstechnicus: Sam Strijbis (huidig Nederlands kampioen) uit Dirkshorn
- Meubelmaken: Robin Berkhout uit Andijk
- Tegelzetten: Junior Macaia uit Purmerend
- Autotechnicus: Ryan Meuwese uit Den Helder
- Applicatie- en mediaontwikkelaar: Lennon Stolk uit Enkhuizen
- Mediavormgever: Lisa Fennema uit Den Helder
- Apothekersassistent: Noortje Rijser uit Alkmaar
- Verzorgende IG: Maaike van der Steen uit Heiloo

Meerdere kampioenschappen voor Robin, Sam en Yvanka

Bijzonder is dat drie finalisten meerdere keren in de finale hebben gestaan. Zo doet Robin Berkhout voor de vijfde keer mee met het Nederlands kampioenschap. Hij werd twee keer Nederlands kampioen en één keer tweede bij het bouwtimmeren. Vorig jaar won hij brons bij het meubelmaken. Voor Robin (23) is dit jaar de laatste keer dat hij mee kan doen met een Nederlands kampioenschap voor mbo-studenten. 'Ook al weet ik wat mij te wachten staat, ook deze laatste keer is het spannend. Ik heb nog altijd de drang om te winnen. Aangezien ik goede concurrentie heb, moet ik alles op alles zetten om kans te maken op een podiumplek. Mijn doel is deelname aan het Europees kampioenschap meubelmaken in Polen. Maar dan moet ik wel eerst Nederlands kampioen worden.'

Sam Strijbis (22) wordt opgeleid door het Horizon College en samenwerkingspartner IW Noord-Holland. Hij doet voor de derde keer mee. Vorig jaar werd hij Nederlands kampioen sanitaire- en verwarmingstechnicus. De eerste keer eindigde hij als vijfde. Yvanka de Reus (18) wordt mede opgeleid door ESPEQ. Zij werd vorig jaar op zeventienjarige leeftijd als eerste vrouwelijke student Nederlands kampioen bouwtimmeren. Dit jaar heeft ze zich opnieuw gekwalificeerd voor het NK.

Europees kampioenschap

Studenten die Nederlands kampioen worden kunnen naar het Europees kampioenschap afgevaardigd worden. Dat wordt per opleiding bepaald. Het EK is dit jaar in de Poolse stad Gdansk en vindt plaats van 5 t/m 9 september.

Excellentie bevorderen
De Skills-wedstrijden zijn door het ministerie van OCW aangewezen om excellentie in het mbo-onderwijs te bevorderen. Het Horizon College, met vestigingen in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend, vindt het belangrijk dat mbo-studenten het beste uit zichzelf kunnen halen. De wedstrijden maken dan ook deel uit van het excellentieprogramma van de school.