ZUID-SCHARWOUDE - Na maanden mozaïeken door een team van vrijwilligers in het Atelier Cool is dinsdagmiddag 21 mei de tweede Social Sofa van Dijk en Waard door vrijwilliger coördinator Yvonne de Looze onthuld voor De Binding in Zuid-Scharwoude. Een kleurrijke bank naar ontwerp van leerlingen van het Jan Arentsz met prominent de tekst “Wees jezelf”. Een motto dat prachtig aansluit bij de Diversity Week die Cool kunst en cultuur met Alex Sijm organiseert begin oktober.

Het ontwerp van de betonnen met mozaïek stenen ingelegde chaise longue is gemaakt door brugklasleerlingen van het Jan Arentsz. ,,De boodschap die van de leerlingen op de Social Sofa moest komen te staan, was dat iedereen welkom is en zichzelf moet kunnen zijn. En dat wanneer je liefde zaait, je liefde oogst,” vertelt docent Tamara Schermer-Molenaar over het ontwerp van de Social Sofa. ,,Daarnaast moest natuurlijk ook het karakter van de regio van Dijk en Waard erin terugkomen, zoals de kolen en het duizend eilandenrijk.”

Uit alle schetsen sprongen die van Lotte en Suze er het meeste uit. Hun schetsen staan aan de basis van de tweede Social Sofa van Dijk en Waard. ,,Toch ontbrak er iets. In de periode dat de leerlingen bezig waren met het ontwerp, werd een leerling uit de tweede klas ziek. Na een kort ziekbed is zij komen te overlijden. Ter nagedachtenis aan Maud is een hoefijzer en hart toegevoegd aan de sofa. Het symbool voor liefde en geluk.”

Social Sofa

De eerste Social Sofa naar ontwerp van leerlingen van Praktijkschool Focus is vorig jaar geplaatst op het Coolplein, de tweede nu voor Cultureel en Educatief Centrum De Binding. “Sinds begin 2024 zijn de exploitatie en het beheer door de gemeente overgedragen aan Cool kunst en cultuur. In het pand is ook het Jan Arentz gevestigd. Hoe mooi dat de vriendinnen van Maud nu om de hoek van hun school op hun bank herinneringen aan Maud kunnen ophalen.” “Cool is altijd op zoek naar aanvullende mogelijkheden om mensen bij elkaar te brengen,” legt Esther de Koning, manager Events & Horeca bij Cool kunst en cultuur uit. “De Social Sofa is een betonnen chaise longue die door een team vrijwilligers is ingelegd met mozaïek. De banken hebben het tegengaan van sociale verkilling als doel. De Social Sofa is een mooie aanleiding voor een ontmoeting, een praatje met buurtgenoten die je anders niet zou spreken.”

Diversity Week

Op de kleurrijke Social Sofa siert prominent de tekst “Wees jezelf”. Een motto dat prachtig aansluit bij de Diversity Week die Cool kunst en cultuur met Langedijker Alex Sijm. ,,Pas wanneer je jezelf bent, kun je je talenten optimaal benutten. Cool omarmt dan ook diversiteit in alle vormen: van seksuele voorkeur tot culturele achtergrond, van leeftijd tot arbeidsvermogen,” licht directeur Lineke Kortekaas toe. ,,In de eerste week van oktober, rondom Diversity Day, organiseren wij verschillende activiteiten voor inwoners en bedrijven rondom inclusie en diversiteit.” Cool en Sijm worden bij de organisatie van de themaweek ondersteund door Ondernemersverenging Dijk en Waard. “Er staan twee bijzondere voorstellingen op het programma in Cool. Liggen blijven is geen optie van Alex Sijm en Roadtrip van een lamme schooier van Romijn Conen.”

Bekijk het programma op www.coolkunstencultuur.nl/theater