NOORD-SCHARWOUDE - Op 27 januari start het traject ‘Gezonder met minder’. Initiatiefnemers Rianda en Antoinet gaan een groep mensen met een lager inkomen helpen aan een gezondere leefstijl. Met fysieke trainingen, coaching en groepsbijeenkomsten willen ze oude patronen doorbreken en gezondere alternatieven aanrijken. Het traject duurt zes maanden en is door een gemeentelijke subsidie helemaal gratis.


“Een gezonde levensstijl gaat niet alleen over eten”. “We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin we iedere dag heel veel keuzes kunnen maken die op de lange termijn niet altijd goed voor ons uitpakken.” zegt Antoinet, eigenaar van Pilates Studio To Flow. “Verleidingen van lekker en makkelijk eten is niet altijd te weerstaan. Ongezonde gewoontes slijten er gewoon in. Patronen in je eentje doorbreken is behoorlijk lastig, daarom willen Rianda en ik graag helpen.”

Voor wie is Gezonder met minder
Het Gezonder met minder traject is bedoeld voor mensen met een lager dan modaal inkomen die aan hun gezondheid willen werken. “Je leefstijl aanpassen is een grote stap. Als je de financiële middelen niet hebt, lijkt het zelfs onmogelijk om die stap te zetten. Met dit traject nemen we de financiële drempel weg”, zegt Rianda. Rianda is holistisch leefstijl coach die een aantal jaar geleden zelf haar leefstijl flink omgooide. “De focus ligt niet op snel afvallen en diëten, daar geloven Antoinet en ik niet in. We werken samen met de deelnemers aan een gezonde leefstijl voor de lange termijn. Een leefstijl die prettig voelt.”

Hoe ziet het traject eruit
Het Gezonder met minder traject duurt een half jaar en bestaat uit drie onderdelen: fysieke trainingen (eens per week), individuele coaching (drie gesprekken gedurende het traject) en groepsbijeenkomsten (eens per maand).

Fysieke trainingen
“We trainen niet met allerlei dure apparaten en hulpmiddelen maar gewoon met ons lijf”, vertelt Antoinet. “De wekelijkse fysieke trainingen zijn een combinatie van een fitness-circuit zonder hulpmiddelen, yoga, Pilates, ademhaling en ontspanning. Allemaal oefeningen die de deelnemers ook thuis kunnen doen en die bijdragen aan een fitter lichaam. Rianda en ik delen de visie dat alle aspecten van het lichaam in balans moeten zijn. Je moet goed voor je hele lijf zorgen. Sporten is gezond, maar ontspanning en goed slapen zijn minstens zo belangrijk. En goede voeding natuurlijk.”

Individuele coaching
Rianda vertelt verder: “Antoinet verzorgt de trainingen, ik ga 1-op-1 met de deelnemers in gesprek om erachter te komen waar ze nu eigenlijk echt mee worstelen en wat ze anders willen voor zichzelf. We gaan samen op zoek naar de belemmeringen die iemand ervan weerhoudt gezondere keuzes te maken.”

Groepsbijeenkomsten
Eens per maand komen alle deelnemers bij elkaar voor een groepsbijeenkomst. Iedere groepsbijeenkomst heeft een eigen thema waar we samen dieper induiken. Tijdens de groepsbijeenkomsten kunnen deelnemers ook ervaringen uitwisselen, tips en recepten delen en elkaar motiveren. “Antoinet en ik leiden de groepsbijeenkomsten samen. Het is zo belangrijk om te voelen dat je niet alleen bent”, zegt Rianda.

Aanmelden
Er is nog ruimte voor een klein aantal deelnemers. Wil jij werken aan een gezondere leefstijl maar heb je geen geld om dit te betalen? Meld je dan aan op de website van de Pilates Studio To Flow van Antoinet www.toflow.nl of via de website van de coachpraktijk van Rianda www.studiorenew.nl. Meld je snel aan, het traject start al op 27 januari om 20.00 uur bij Pilates Studio To Flow in Noord-Scharwoude.