HEERHUGOWAARD - Zeger Bos uit Avenhorn heeft de verkiezing Ondernemingsplan van het Jaar gewonnen. Deze jaarlijkse wedstrijd organiseert het Horizon College als finale-onderdeel van het excellentieprogramma Ondernemerschap.

Zeger (20) volgt bij het Horizon College in Heerhugowaard de mbo-opleiding Vakman Ondernemer. Hij wist de jury te overtuigen met zijn ondernemingsplan van zijn bedrijf Bos Houtbewerking. Hij wil met zijn bedrijf een bijdrage leveren aan een circulaire, duurzame maatschappij door zich met zijn producten te onderscheiden ten opzichte van de massaproductie. Dat doe hij door zijn producten te produceren van natuurlijke en gerecyclede materialen. Hij maakt producten zoals houten tafels en snijplanken die op maat gemaakt en gepersonaliseerd kunnen worden van resthout. Zo levert Zeger een bijdrage aan een circulaire economie en biedt hij zijn klanten een duurzaam en uniek product.

Ruim tweehonderd ondernemingsplannen

Uit een totaal van ruim tweehonderd ondernemingsplannen waren 10 studenten genomineerd om in een drie minuten durende elevatorpitch hun ondernemingsplan toe te lichten en de externe jury te overtuigen waarom juist dat plan het beste is. Tijdens het aansluitende panelgesprek kregen de finalisten pittige vragen voorgelegd.

Van hobby naar onderneming


Zeger is blij met de prijs. Hij heeft van zijn hobby zijn onderneming gemaakt. 'Sinds mijn veertiende verkoop ik al huisaccessoires die ik zelf gemaakt heb van hout; van kapstokken tot plantenpotten, tot meubilair aan toe. Mijn passie is om mensen iets te verkopen waar ik ze tevreden mee stel, zo tevreden dat ze bij een verjaardag aan iedereen vertellen dat ze iets nieuws hebben gekocht.'

Onder de indruk


De jury, die zeer onder de indruk was van de kwaliteit van de plannen én de potentiële ondernemers bestond uit Martijn Dekker (partner DB Invest, adviseur Ondernemersklankbord), Dick Hakkenbroek (voormalig eigenaar Belvilla, directeur Villa XL), Mireille Kaptein (algemeen directeur Kaptein en Zakenvrouw van het Jaar 2019) en Nick Kraakman (winnaar Ondernemingsplan van het Jaar 2021).

Bewijs van Excellentie


Alle finalisten ontvingen een Bewijs van Excellentie en een mooi aandenken. Voor de winnaar was er een glazen standaard, een cheque voor een gratis coachingstraject van het Ondernemersklankbord en een cheque ter waarde van 250 euro. De verkiezing vond dinsdagavond 28 juni plaats op de locatie Bed & Business van het Horizon College in Heerhugowaard.