HEERHUGOWAARD - Handbalvereniging KSV timmert de laatste jaren goed aan de weg en is momenteel met 380 leden een van de grootste handbalverenigingen van Noord-Holland. Met maar liefst 29 teams wordt er aan de competitie 2023-2024 deelgenomen. De breedtesport is natuurlijk een belangrijke hoeksteen van de club maar voor de speelsters met echte ambitie is de topsportlijn de uitdaging. Dit seizoen zijn 4 teams actief op landelijk niveau en dit is sportief een mooi resultaat voor de club.

Topsport is een mooi uithangbord voor de vereniging maar het heeft ook een keerzijde namelijk de vergrote kans op blessures. Vooral blijkt in de praktijk dat veel blessures zijn te herleiden naar oude blessures die in het verleden zijn ontstaan en niet goed zijn behandeld.

Voor het bestuur is dit de aanleiding om preventie structureel aandacht te gaan geven en hiervoor is een samenwerking aangegaan met Sports Performance Alkmaar en Fysiotherapie Praktijk Sport Medisch Centrum Alkmaar. De nadruk ligt op preventie bij de jeugdteams omdat daar de kans op overbelasting het grootst is. Uit onderzoek blijkt dat preventieprogramma’s bij de jeugdige sporter goed helpen. Zo hebben meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar een vier tot acht keer grotere kans op knieletsel dan jongens.

“In ons testlab meten en analyseren wij de gezondheid en belastbaarheid” Aldus Sportfysiotherapeute Fenna Uittenbogaard. Het doel is: blessurepreventie, prestatieverbetering of het verminderen van (langdurige) klachten. Wij nemen de testen af en maken een individueel en in overleg met de trainers een groepsplan voor het voorkomen van blessures en het herkennen van overbelasting. Tevens geeft het testlab inzicht in iemands sportprestaties, en de onderdelen waarop een speler zich verder kan ontwikkelen.

Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals echografie en Thermo4u (Infrarood thermografie) kunnen we een duidelijk beeld krijgen van de gezondheid status van de spelers. Daarnaast worden er voorlichtingsavonden voor trainers en coaches georganiseerd met als onderwerp b.v. warming up, krachttraining, integratie motorisch leren, `Sportfysiotherapie en de jeugdige sporter. Het eerste jaar wordt de basis gelegd voor de sporters en mede dankzij een financiële bijdrage van het Sport en Preventie Akkoord kunnen we in het eerste jaar van de samenwerking een vliegende start maken.

Bestuurslid Technische zaken Richard van der Woude is van mening dat we als Handbalvereniging KSV door deze samenwerking een goede bijdrage kunnen leveren aan de fysieke gesteldheid van onze sporters en dat we hierdoor veel blessure leed kunnen voorkomen.