HEERHUGOWAARD - Overgekomen van Kart4Fun nam Pieter Appelman zich voor om vooral niet gedubbeld te worden in de Micromax-klasse van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Wel, daarin slaagde hij met vlag en wimpel. Sterker nog, de negenjarige snelheidsduivel uit Heerhugowaard werd zondag in Genk zowaar rookiekampioen!

“En ik ben zesde geworden in het algemeen klassement”, vulde Pieter trots aan. “Dat vind ik wel goed van mezelf.” Dat hij aan het begin van het seizoen een voorzichtig doel had gesteld om niet gedubbeld te worden, bleek dus wat al te voorzichtig. “In de eerste race had ik dat doel al bereikt. Ik ben tevreden over het seizoen.”

Toch was die gedachte, niet gedubbeld worden, helemaal niet zo gek. Want Pieter kart weliswaar al sinds zijn derde, hij debuteerde pas dit jaar in het NK. Daarvoor had hij alleen een wedstrijd in het Kart4Fun-kampioenschap gereden en trainde hij regelmatig op het circuit van Strijen.

Pieter: “We wisten niet hoe het zou gaan en hoe alles zou uitpakken. Het is een spannende overstap, van één keer Kart4Fun naar het NK. We wisten niet wat de concurrentie was. Maar het bleek een stuk beter te gaan dan gedacht. Ik heb grotere sprongen gemaakt dan verwacht.”

Afgelopen weekeinde kende Pieter overigens het minste NK-weekeinde van het seizoen. Het liep niet zo lekker als gewoonlijk – hij slaagde er zelfs al in om vierde te worden in de finale en pakte al een derde plaats in het BNL-kampioenschap. Daardoor kwam hij niet verder dan de negende en tiende plaats in respectievelijk de prefinale en finale.

Groot was dan ook de verbazing bij menigeen dat Pieter juichend de finish over denderde. “Maar ik wist dat ik de rookietitel had gewonnen, dus ik was heel blij”, luidde zijn logische verklaring.

Dat hij al op vijfjarige leeftijd voor het eerst in een kart reed, komt door zijn vader. Die had een kart op Marktplaats gezien en kocht die in eerste instantie voor zijn dochter Meghan. “Ik mocht er van papa ook een keer in rijden en ik vond het leuker dan mijn zus. Toen ben ik doorgegaan.”

Dat was in het begin niet meer dan heen en weer rijden op een industrieterrein in Heerhugowaard, maar toen hij zes was, werd het serieuzer. Pieter toog voor het eerst naar de outdoorbaan van Lelystad. “Gingen we daar oefenen. Ik zat dan thuis te stuiteren om weer te gaan omdat je in Lelystad een startlicht hebt. Ik wilde zo graag dat het licht op groen sprong.” Begin 2021 ging hij naar de kartschool van Chrono en hij behaalde in juli vorig jaar zijn KNAF-licentie.

Wat hij zo leuk vindt aan karten? “Ik heb leuke tegenstanders. Ik ben er met mijn team. Ik vind het karten gewoon heel leuk. En ik ben niet bang. Als ze zeggen: ga zo hard, dan ga ik iets harder.” Samen met zijn vader, die zijn monteur is, en zijn moeder gaat hij in hun eigen bus naar de circuits. Daar stond Pieter dit jaar met zijn Lenzo-kart naast de tent van Patrick de Vries en Jennifer van Beek. Zij begeleiden hem tijdens de wedstrijdweekeindes.

Pieter is blij met hun begeleiding. “Ze geven me heel veel goede tips, over hoe ik beter kan rijden.” Wat de jonge Noord-Hollander betreft, blijven Patrick en Jennifer ook volgend jaar betrokken. Dan gaat hij Minimax rijden. “Wat het programma wordt moeten we nog bekijken. En we hebben nog geen doel gesteld, maar ik heb er nu al zin in!”

Pieter bedankt zijn papa, mama, Patrick en Jennifer.

Pieter Appelman wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund: Stucadoorsbedrijf Smeeris en Lenzo Kart.