EUGENE - De Nederlandse estafetteploeg, met de Noord-Hollanders Lieke Klaver (Enkhuizen) en Tony van Diepen (Heerhugowaard) heeft op de eerste dag van het WK atletiek in Eugene (VS) zilver veroverd op de 4x400 m voor gemengde teams.


Het is de twintigste Nederlandse medaille uit de WK-geschiedenis. Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Tony van Diepen en Femke Bol verbeterden met 3.09,90 het Nederlands record (3.10,36) dat vorig jaar op de Olympische Spelen werd gelopen door Bonevacia, Bol, Klaver en Ramsey Angela.

Slotloopster Bol stormde zo hard op de finish af dat ze Nederland nog bijna de titel bezorgde. Op de streep bleek het verschil met de Dominicaanse Cofil,die even daarvoor de Amerikaanse Simon was gepasseerd,slechts 0,08. Amerika leek probleemloos op weg naar titelprolongatie,maar slotloopster Simon stortte volledig in,waardoor de Dominicaanse ploeg ,die op de Spelen zilver won achter Polen,de titel kon grijpen en Nederland het zilver. Bol liep een splittijd van 48,95 ."Dat is bizar. Onder de 49 seconden is heel hard. Dat kan alleen maar betekenen dat ik in topvorm ben", lachte ze voor de camera's van de NOS.

Heerhugowaarder Tony van Diepen komt later nog uit op de 800 meter individueel. De westfriese Lieke Klaver loopt ook nog de 4x100 meter estafette en de 400 meter individueel.

Succes was er ook voor kogelstootster Jessica Schilder uit Volendam. De tlete in het verleden trainend bij AV Hera in Heerhugowaard plaatste zich overtuigend voor de finale.