SHEFFIELD - De Nederlandse voetbalsters, met opnieuw de Langedijkse Daphne van Domselaar en Heerhugowaardse Stefanie van der Gragt in de basis, hebben op het EK in Engeland met de nodige moeite de kwartfinales bereikt. Tegen een stug Zwitserland werd er in de slotfase met 4-1 gewonnen. Oranje treft komende zaterdag in de kwartfinales het sterke Frankrijk.


Zwitserland opende fel en liet Oranje amper ruimte voor de opbouw. Nederland leek afwezig en had bovendien geluk dat keepster Van Domselaar alert was bij een Zwitsers afstandsschot. Oranje,dat even aan een penalty dacht toen Beerensteyn opzichtig onderuit was gegaan, greep na pakweg twintig minuten de regie. Dat leverde kansen op voor Groenen (schot) en Martens (kopbal), maar geen doelpunten.

Bondscoach Parsons stuurde dezelfde elf speelsters na rust het veld in. Niet veel later viel de 1-0, toen Van der Gragts kopbal door Crnogorcevic in het eigen doel werd gekopt. Lang kon Oranje niet van de voorsprong genieten toen de defensie Reuteler ongemoeid liet. Nederland kwam daarna goed weg bij een schot op de paal van Sow. Aan de andere kant zorgden Roord en de invalsters Leuchter en Pelova voor gevaar. Na weer een redding van Van Domselaar kopte Leuchter de bevrijdende 2-1 binnen. Zwitserland brak en zag Pelova en Leuchter vlak voor tijd nog scoren. Zweden,dat Portugal met 5-0 klopte,werd groepswinnaar.

Oranje speelt op zaterdag 23 juli om 21.00 uur tegen Frankrijk in Rotherham.