LEIGH - De Nederlandse voetbalsters, met onze regionale favorieten Daphne van Domselaar en Stefanie van der Gragt (foto) in de basis, hebben op het EK hun eerste zege geboekt. Oranje, dat zaterdag gelijkspeelde tegen Zweden (1-1), klopte Portugal in Leigh met 3-2.

Om de kwartfinales te bereiken, volstaat komende zondag (18.00 uur) tegen de Zwitserse ploeg een gelijkspel. Oranje kende een woelige voorbereiding. Miedema en Groenen testten positief op corona. Van Veenendaal, afgelopen zaterdag vervangen door de Langedijkse Van Domselaar. en Nouwen haakten geblesseerd af. Nederland, 4e op de wereldranglijst, begon moeizaam aan het duel. De mondiale nummer dertig dook in vijf minuten al twee keer op voor het doel van Van Domselaar. Borges scoorde ook, maar stond buitenspel.

Tien minuten later was het plots 2-0 voor de titelhouder. Egurrola,die Groenen verving, kopte een hoekschop van Spitse in het doel en ook Van der Gragt was trefzeker met het hoofd. De onverzettelijke Heerhugowaardse verdedigster, van wie het meespelen eerst og onzeker was, werd daarbij geraakt op de neus, maar ze kon verder. Even later kreeg Van der Gragt weer een kopkans,maar nu redde Costa op de lijn. Portugal kwam net als tegen Zwitserland langszij na een 2-0 achterstand. Costa benutte een penalty na een overtreding van Janssen en Diana Silva kopte kort na rust de gelijkmaker tegen de touwen. Oranje kwam dankzij een heerlijk schot van Van de Donk weerop voorsprong. Het bleef daarna spannend, maar de ploeg van mark Parsons bleef op karakter overeind.