HEERHUGOWAARD - Afgelopen zaterdag 18 juni organiseerde de KNVB bij diverse clubs in het hele land het Oranjefestival met diverse voetbalactiviteiten. In Heerhugowaard nam s.v. WMC de organisatie voor zijn rekening met een groots G-voetbaltoernooi.


Op de website van de KNVB laat men weten wat een dergelijk evenement inhoudt: "Een Oranjefestival is het Oranje-voetbalfeest voor leden en niet-leden bij jouw vereniging! Met het organiseren van een Oranjefestival werk je niet alleen aan de instroom van de jonge meiden en jongens, je organiseert ook een gaaf "Oranje"-evenement bij jouw vereniging."

Bij WMC, in ledenaantal de kleinste vereniging van de gemeente Dijk en Waard, maar wel beschikkend over een bloeiende G-voetbal afdeling stond er als belangrijkste evenement een G-voetbal toernooi op het programma. Naast de drie G-teams waarover de Heerhugowaardse vereniging beschikt kwamen er teams uit het hele land naar Sportpark De Vork. Verenigingen uit o.a. Leeuwarden, Driehuis, Hoofddorp en Delft gaven zodoende acte de presénce.

Terwijl een DJ voor de vrolijke muzikale noot zorgt bleek dat er toch nog een aantal teams afwezig waren vanwege de flinke hitte in het weekend. De tien ploegen die er wel waren gingen vanaf 10.00 uur de sportieve strijd met elkaar aan.

Hart voor G-voetbal
Robert Min en Marco Vleerlaag zijn twee van de vele vrijwilligers binnen WMC die het G-voetbal een warm hart toedragen. Zij kijken tevreden om zich heen als het toernooi eenmaal van start is gegaan. "Uiteraard hebben we bij WMC al de nodige ervaring met het G-voetbal, maar eigenlijk kwam dit KNVB-initiatief vrij laat op gang. Voor volgend jaar hopen we nog een groter toernooi neer te kunnen zetten en het draaiboek al ruim van te voren klaar te hebben, maar wat er nu gebeurt is al prachtig", aldus Min. Vleerlaag beaamt dat: "Er zijn ook spelers van andere clubs die graag mee willen doen en dat is ook het doel. Hier is iedereen welkom. Bij WMC denkt men niet in beperkingen en is er een groot hart voor het G-voetbal. Dat maakt deze club zo mooi."

Plezier
Vanwege het warme weer en enkele afzeggingen wordt het programma iets ingekort, maar dat maakt de pret er niet minder om. Voetballen met plezier als drijfveer is duidelijk het credo en het gaat er dan ook uiterst sportief aan toe. Een ongelukkige overtreding wordt besloten met een "handshake" en spelers maken onderling de nodige grappen, uiteraard ook met begeleiding en scheidsrechters. Die er ondertussen voor zorgen dat er natuurlijk genoeg gedronken wordt en tussen de wedstrijden door regelmatig de schaduw wordt opgezocht. Ondertussen genieten de toeschouwers van het spel en vele mooie doelpunten.

Na 4,5 uur voetballen in korte wedstrijdjes op een half veld is het mooi geweest, en moe maar voldaan, krijgt elke ploeg een mooie bokaal als aandenken aan een geslaagde dag. Een terechte erkenning voor alle deelnemers aangezien het toernooi louter winnaars kende.


Foto's: DP Sportfotografie