HEERHUGOWAARD - Na twee jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie is de Stad van de Zon Triathlon terug op de kalender.Komende woensdag 1 juni zullen meer dan 200 atleten aan de start verschijnen aan het Strand van Luna in Heerhugowaard. De Stad van de Zon Triathlon maakt onderdeel uit van het Triiathlon Sprintcircuit waartoe ondermeer ook de triathlons van Langedijk (15 juni) en Nieuwe Niedorp (6 juli) behoren.


De wedstrijd uit het sprintcircuit betreft achtste triathlons wat neerkomt op 0,5 kilometer zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 km hardlopen. Tevens zullen er dit jaar ook een aantal Paralympische sporters meedoen. Zij zullen in plaats van fietsen de handbike hanteren en in plaats van lopen wordt er gewheelerd.

De Stad van de Zon Triathlon kan doorgaan ondanks dat er in het water van het Strand van Luna pas geleden een negatief zwemadvies werd afgegeven. Inmiddels heeft het Hoogheemraadschap een nieuwe controle uitgevoerd en kan de triathlon woensdagavond om 19.15 uur van start gaan.

Men is vooral benieuwd hoe de atleten ervoor zullen staan na twee jaren met heel weinig wedstrijden. Bij de laatste Stad van de Zon Triathlon in 2019 ging de winst bij de heren naar Tristan Olij. Bij de dames was Maaike Vooren toen de sterkste. Beide sporters ontbreken dit jaar op de startlijst waardoor er ds nieuwe winnaar zullen opstaan.

Foto's: DP Sportfotografie