HEERHUGOWAARD - De 51e editie van de Tour de Waard, na twee jaar coronapandemie terug op de wielerkalender, heeft in de persoon van Yoeri Havik een ijzersterke winnaar in een spectaculaire koers. De 31-jarige Zaankanter, tegenwoordig woonachtig in Avenhorn, bleek in de sprint te sterk voor medevluchter Tom Jonkmans.


Dat beide renners weg konden komen was op zich al een wonder want de koers speelde zich vanaf het eerste moment in een ziedend hoog tempo af. Het publiek genoot dan ook zichtbaar. met name op de finishstraat, de Middenweg, stond men rijendik. Het stralende weer en de diverse horecapunten, ondermeer bij het voor de gelegenheid heropende teraas van Café Marlène en in de bocht bij Cafè De Heeren droegen daar natuurlijk ook aan bij.

De organisatie was dan ook blij dat het evenement na twee jaar terug was. "Als je ziet wat hier de hele dag gebeurt, en hoeveel mensen de weg naar de Tour de Waard weten te vinden dan mogen wij trots zijn", sprak Hans Borst namens de organisatie. Ondertussen liet Havik zich uitgebreid feliciteren. "Ik won hier in 2009 al eens als junior en vind het altijd machtig om hier te rijden. Het is een snel parcours met veel publiek dus ik kom hier graag. En als je er dan bent wil je ook winnen", aldus de renner die inmiddels een imposante palmares heeft opgebouwd.

Dat geldt nog niet voor Rosan Koper, maar de 21-jarige Heemskerkse liet eerder op de middag tijdens de vrouwenwedstrijd wel zien welke mogelijkheden zij heeft. Tijdens de 50 kilometer door Heerhugowaard was zij namelijk veruit de sterkste. Al vroeg in de wedstrijd ontsnapte zij samen met Mercedes Geirnaerdt die het hoge tempo van Koper echter niet kon volgen. Ver voor het peloton kwam de Heemskerkse dan ook zegevierend over de finish.

Nieuw tijdens de Tour de Waard was de skeelerwedstrijd en ook dit bleek een succes en zeker voor herhaling vatbaar. Met enkele nationale toppers stond er een prima deelnemersveld waarin de ervaren Crispijn Ariëns uit Heerde veruit de sterkste bleek. na enkele rondjes ontsnapte hij uit het peloton en ronde voor ronde werd zijn voorsprong groter om uiteindelijk met meer dan twee minuten voorsprong op de rest van het veld te finishen. Bij de vrouwen ging de winst naar Beau Wagemaker uit Hoogkarspel.

Foto's: DP Sportfotografie