SINT PANCRAS - "Zaterdag was de mooiste dag van de week" zongen de All Stars reeds in 1999 in het nummer "Groen als Gras". Het nummer is afkomstig uit de televisieserie All Stars, als opvolger van de gelijknamige succesvolle film van een paar jaar eerder. Onze redactie zal regelmatig de proef op de som nemen of deze zaterdag nog steeds de mooiste dag van de week is met een rondje langs en op de velden. Onze zoektocht begon bij SV Vrone te Sint Pancras.


Het is natuurlijk niet zomaar dat wij op zaterdag 12 februari 2022 terecht komen bij SV Vrone, want behalve voetballiefhebber is onze redacteur ook een romanticus. En herkent bij de dit jaar 102-jarige vereniging de sfeer zoals hij die in vroeger jaren heeft beleefd. Het voelt al als een belevenis om met de fiets het complex aan de Boeterslaan, vlak op de hoek met de Bovenweg, op te komen en naar beneden zigzaggend door de hekken het stalen ros te parkeren. Aangeraden wordt om wel even te stappen want al fietsend kan men zo in een gleuf tussen de tegels geraken.

Romantiek

Eenmaal afgestapt en om mij heen kijkend ruikt en ademt alles naar voetbal zoals voetbal hoort te zijn. De tand des tijds heeft hier nog weinig invloed gehad met vernieuwingen zoals kunstgrasvelden of uit de grond gestampte nieuwe gebouwen. Behalve de poort herkent men ook de historie in de houten tribune op het hoofdveld, de gezellige kantine en het kleedkamergebouw. Dat deze romantiek niet door iedereen wordt herkend blijkt als een jeugdteam van ADO '20 het complex op komt, die duidelijk deel uitmaken van de huidige kunstgrasgeneratie. Onderlinge grappen als "Ze kunnen hier geen eens kunstgras betalen" of "Ze hebben de koeien net van het veld gehaald" zijn niet van de lucht en ja, de jongens hebben er lol om. Later die middag zal de pret een stuk minder zijn als ze met 6-2 klop hebben gehad van die zogenaamde "boertjes".

Natuurlijk zien ook wij het voordeel van kunstgrasvelden en zijn echt niet per definitie tegen. Elke mogelijkheid om een kind te laten sporten is er één en als kunstgrasvelden daar voordeel in bieden dan zeggen ook wij, gelijk doen. En ja, het klopt dat bij Vrone zowel het A- als B-veld er niet altijd even florissant bij ligt, er regelmatig afgelastingen zijn, maar ook dat tegenstanders met knikkende knieën naar Sint Pancras komen.

Volle bak

Uitgerekend tijdens dit weekend is het weer eens "volle bak" bij Vrone want door de versoepelde maatregelen met betrekking tot het coronavirus is inmiddels ook het publiek weer welkom en deze zaterdag lijkt er wel alof er een toernooi gespeeld wordt met alle velden optimaal bezet. Een weliswaar wat straffe wind, maar aangenaam zonnetje maakt het plezier bij de jeugdteams en het publiek alleen maar groter. Vrone (van 23 december 1920), dat in 2020 het eeuwfeest mocht vieren waar helaas corona roet in het eten gooide, is nog altijd een bloeiende vereniging. Met een kleine 50 voetballende teams, waarvan 4 seniorenteams op zondag (Vrone 1 komt uit in de 3e Klasse zondag), is het op zaterdag een drukte van jewelste.

Toekomst

Na een rondje langs alle speelvelden kijk ik nog maar eens rustig om mij heen afvragend hoe lang dit beeld nog zichtbaar blijft. Want ook Vrone zal in de toekomst niet ontkomen aan de vernieuwing, en dat is maar goed ook. De parkeerruimte met betrekking tot de vereniging is een probleem in het dorp en de afgelopen jaren is er al regelmatig met de toenmalige Gemeente Langedijk (nu opgegaan in Gemeente Dijk en Waard) gesproken over woningbouw op- en revitalisering van het huidige complex. De tijd zal ons leren wanneer dit zichtbaar wordt, maar de vereniging zal er alles aan willen doen dat ook in de toekomst de zaterdag de mooiste dag van de week blijft.


Meer foto's van ons rondje langs de velden bij SV Vrone te Sint Pancras zijn te bekijken op de pagina van DP Sportfotografie.